Ootused, et avaliku elu tegelased tavainimestest enam avalikku tähelepanu välja kannataksid, on põhjendatud vajadusega kontrollida võimu kasutamist. Lisaks on paljudel inimestel vaja avalikkuse tähelepanu selleks, et ennast või oma nime, imagot või oma toodet müüa. Sportlased, pop-lauljad, meelelahutustööstuses elatist teenivad inimesed - nende tegevus ja teenistus on seotud avaliku tähelepanuga ja nii käibki võitlus ning võistlus tähelepanu nimel.

Ja see tähelepanu maksab. Nagu ikka, tuleb millegi saamise eest midagi ära anda ning sageli on selleks osa privaatsusest. Küsimus on, kui palju saab avaliku elu tegelane veel ise oma eraelu piiride üle otsustada?

Korrates juba laupäeval BBC eetris öeldut: avalikkus pole iial näinud midagi paljastavat kuninganna Elizabethi kohta, sest kuninganna on alati oma rolli tõsise vastutusega suhtunud ja lõpmatult järjekindlalt ning distsiplineeritult enda poolt seatud eraelu piiri hoidnud.

Milline on olnud selle vääratusteta distsipliini hind, ei saa me kunagi teada. Õppida saab ehk aga seda, et kui avaliku elu tegelane ise ealeski meediaga ei flirdi, teeb järjekindlalt vahet oma avalike rollide täitmisega seotud info avalikustamisel ning eraelulistel faktidel, keeldub järjekindlalt meedia tähelepanust ka elu kõrghetkedel, siis jätab meedia ta üldiselt rahule. Ja kui mõni kanal seda siiski ei tee, järgneb enamasti avalikkuse meelepaha ja hukkamõist.

Halvem on avaliku elu tegelaste eraelu kajastamisel see, et sellised teemad risustavad meie niigi ülekoormatud inforuumi ehk raiskavad tänapäeval kõige kallimat ressurssi: inimeste tähelepanu. Kellegi paljas kehaosa on tüüpiline meediahaip. Aga - meedia on äri ja ärile mõjub erakorraline paljastus hästi. Sel juhul ongi kohtuvaidluse teemaks see, kas kellegi eraelu avalikustamise abil kasumi teenimine on õigustatud. Samas saab kohe vastu küsida, mis saab siis, kui see inimene ise avalikustamise abil kasumit teenib? Selline Möbiuse leht siis...

(Autor on Tartu Ülikooli Ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituudi ajakirjanduse professor.)