Välisminister kohtus laagris ka põgenikke abistama saabunud Eesti vabatahtlikega. Külastatavas põgenikelaagris viibis 600 inimest, kes on saabunud peamiselt Lõuna-Osseetiast ja Ülem-Abhaasiast, teatas välisministeerium.

Tbilisisse on jõudnud 60 000 põgenikku, kes on paigutatud ajutiselt elama ka lasteaedadesse ja koolidesse. Ligi 20 000 tuhandel neist ei ole enam võimalik koju tagasi pöörduda.

Välisminister Paeti sõnul on lootus, et pärast Vene vägede lahkumist saavad Gori piirkonnast pärit inimesed tagasi pöörduda. „Samas jääb lahenduseta Lõuna-Osseetiast ja Ülem-Abhaasiast pärit põgenike küsimus, kuna sinna on tagasipöördumine raskendatud,“ sõnas Paet. „Neid inimesi on kuni 30 000,“ lisas ta.

Paeti sõnul on paljud laagris viibivad põgenikud kaotanud oma lähedased või on teadmata, kus nende perekonnaliikmed viibivad. Välisminister rõhutas, et Vene väed peavad viivitamatult Gruusiast lahkuma. „Alles seejärel saavad põgenikud hakata tagasi pöörduma,“ ütles ta.

Paet kohtus ka põgenikke abistavate Eesti vabatahtlikega, kes andsid ülevaate seni tehtust. Välisministri sõnul on vabatahtlike algatus Gruusia abistamiseks humanitaarsetel eesmärkidel vajalik ning Gruusiale oluline.

Välisminister osales ka Sameba katedraalis patriarh Ilia II poolt läbi viidud sõjas hukkunute mälestustseremoonial.