Kõne all on niinimetatud Zadroga seadus, millega eraldati enam kui neli miljardit dollarit päästjate ravi eest maksmiseks. Seaduse järgi kaetakse ravikulud astma, posttraumaatilise stressi, ärevuse, seljavalude ja randmenärvipõletiku puhul, teatab News24.

Kongress kiitis meetmed heaks 2010. aastal ja president Barack Obama kirjutas seadusele alla jaanuaris.

Juulis leiti valitsuse uurimuses aga, et pole piisavalt tõendeid vähi lisamiseks kompenseeritavate haiguste nimekirja.

Need, kes tahavad vähi lisamist nimekirja, kirjutasid alla petitsioonile, milles kutsutakse üles viivitamatult üle vaatama uusi meditsiinilisi tõendeid, mis näitavad suuremat vähki haigestumust tuletõrjujate hulgas, kes töötasid Ground Zerol.

Viidatakse hiljutisele uurimusele, mis avaldati meditsiiniajakirjas Lancet ja kust selgus, et New Yorgi tuletõrjujatel, kes kiirustasid hukule määratud kaksiktornide juurde, on 19 protsenti suurem tõenäosus vähki haigestuda kui nende kolleegidel, kes seal ei käinud.

„11. septembril päästsime me teid. Nüüd on teie kord meid päästa,“ ütles päästjate esindaja Pat Lynch pressikonverentsil kohas, kus kaksiktornid kord seisid.

„Me töötasime, käed ja jalad mürgises pilves,“ ütles Lynch. Nüüd on aga politseinikke, kes on haiged ja suremas.

Zadroga seadus sai nime New Yorgi politseiniku järgi, kes suri vähki 34-aastaselt.

Esimesena Ground Zerole appirutanute huve esindava organisatsiooni Fealgood Foundationi andmetel on seal töötanud 40 000 töölisest ja vabatahtlikust terviseprobleemide tõttu surnud hinnanguliselt 1020.

Vähki on surnud kokku 345 tuletõrjujat ja 45 politseinikku. Seda on rohkem kui 2001. aasta 11. septembril — siis hukkus 343 tuletõrjujat ja 23 politseinikku.