Kui enamikule tähendab gripp umbes nädalat haigevoodit, siis igal aastal sureb grippi tuhandeid lapsi ja vanainimesi. 1968.a. suur gripiepideemia nõudis ühtekokku ligi miljon inimelu. Londoni Kuningliku Kolledži viroloogid teatasid hiljuti ravimi väljatöötamisest, mis võib tähendada potentsiaalset läbimurret gripirindel. Doktor Tracy Hussell ja tema kolleegid valmistasid ravimi OX40, mis pehmendab organismi immuunsussüsteemi reaktsiooni gripiviirusele. See tähendab, et organism võitleb viirusega, ilma et inimene peaks kuigivõrd kannatama gripi tavaliste sümptomide nagu palavik, köha, nohu ja peavalu all. Arstid väidavad, et mitte viirus ise, vaid organismi vastus sellele on gripi puhul kõige ohtlikum.

Erinevalt vaktsiinidest, mis peavad vältima nakatumist, võitleb OX40 mitte viiruse, vaid sümptomidega, nii et inimene küll haigestub, kuid peaaegu ei märka seda. See annab aga uuele ravimile vaktsiinide ees olulise eelise. Nimelt aitab konkreetne vaktsiin ainult ühe konkreetse gripiviiruse vastu, viiruse tüvesid on aga palju ja neid tuleb pidevalt juurde. Husselli sõnul vähendab see tublisti vaktsiinide efektiivsust.

“Gripiviirusega seotud häda on see, et viiruse klassikaline õpikuvariant muteerub pidevalt, et immuunsussüsteemiga toime tulla. Praegu tuleb töötada välja vaktsiinid iga gripiviiruse tüübi jaoks eraldi. See on väga raske ülesanne,” selgitas Hussell.

OX40 seevastu sobib kasutamiseks kõigi gripiviiruse vormide puhul, sest ta ei võitle viiruse enda, vaid haiguse sümptomidega. Just selles on Husselli sõnul uue rohu väärtus.

“Selle ravimi ilu, mida me praegu kasutame, on selles, et see ei ole mõeldud ühe konkreetse gripiviiruse tüve vastu. See tegeleb immuunsussüsteemi vastusega viirusele. Seega on meie kasutatav rohi efektiivne kõigi gripiviiruste vastu,” rõhutas Hussell.

Laiemad inimkatsed OX40 mõju kontrollimiseks toimuvad järgmisel aastal. Kui need lähevad edukalt, jõuab uus ravim apteekidesse paari aasta pärast. Hussell kinnitab, et lisaks gripile on OX40-l suur perspektiiv ka mitmete teiste haigustega võitlemisel, millele organism vastab liialdatud reaktsiooniga. Selliste tõbede hulka kuluvad näiteks astma, allergia ning võimalik, et ka SARS, mille taaspuhkemist teadlased eeloleval talvel kardavad.