Reformierakond saaks uuringu järgi 25, Keskerakond 22, Sotsiaaldemokraatlik Erakond 18, Isamaa ja Res Publica Liit 15, Eesti Vabaerakond 8 ja Eesti Konservatiivne Rahvaerakond 5 protsenti häältest, selgub Postimehe tellitud uuringust.

Tegelikud valimistulemused sõltuvad isiku- ja ringkonnamandaatidest ja häälte arvust, kuid kui oletada, et kõik valimiskünnise ületavad erakonnad saavad nii palju mandaate, kui neile tuli uuringu järgi protsente, siis jääb jagamata veel kaheksa mandaati. Kui vaadata protsente ja kasutada d'Hondti jagajate meetodit, siis peaks Reformierakond saama kolm, Keskerakond ja sotsiaaldemokraadid kaks ja IRL ühe kompensatsioonimandaadi.

Sellisel juhul jaotuvad kohad riigikogus nõnda:

Reformierakond 28
Keskerakond 24
SDE 20
IRL 16
Vabaerakond 8
EKRE 5

Sellise kohtade jaotuse korral saaks kahe partei liikmetest valitsuse moodustada vaid Reformierakond ja Keskerakond. Kuna aga Reformierakond on kinnitanud, et Keskerakonnaga nad koalitsiooni ei lähe, siis tuleb vaadata ka teisi variante.

Reformierakond ja sotsid saaksid riigikogus kokku 48 häält, see oleks aga vähemusvalitsus ja nad ei saaks kindlad olla, et nende toetatud eelnõud suures saalis läbi läheks. Nii oleks neil vaja kolmandat osapoolt. Kampa võiksid nad võtta nii IRLi, Vabaerakonna kui ka EKRE – häälte poolest piisaks ka EKRE viiest mandaadist. Tõenäolisem kaaslane oleks ehk Vabaerakond.

Kui Reformierakond näeks SDE asemel parema variandina IRLiga koalitsiooni jätkamist, siis saaksid nemadki Vabaerakonda koalitsiooni kaasates häälte enamuse kätte.

Selleks, et moodustada valitsus ilma Reformierakonnata, peaks selliste mandaatide jaotuse korral leivad ühte kappi panema Keskerakond, sotsid ja Vabaerakond, kes üheskoos saaks riigikogus 52 häält. Keskerakond ja IRL peaksid koalitsiooni moodustamiseks kaasama nii Vabaerakonna kui ka EKRE. Muidugi saaksid hääled kokku ka Keskerakond, SDE ja IRL, kellel kamba peale oleks 60 mandaati. Paraku on kõik erakonnad öelnud, et Keskerakonnaga nad koalitsiooni minna ei soovi.

Ilma Reformierakonna ja Keskerakonnata saaksid ehk koalitsiooni moodustada ka SDE, IRL, Vabaerakond ja EKRE, kuid neil oleks kamba peale vähevõitu hääli – 49. Kui see nelik saab kamba peale aga kaks häält rohkem, kui selles teoorias välja toodud, siis on neil vajalik häälteenamus koos.

Uued potentsiaalsed kooslused riigikogus oleks seega sellised:

Reformierakond, SDE ja Vabaerakond – 56
Reformierakond, SDE ja EKRE – 53
Reformierakond, IRL ja Vabaerakond – 52
Keskerakond, SDE ja Vabaerakond – 52
Sotsiaaldemokraadid, IRL, Vabaerakond ja EKRE – 49

Vanadest olijatest moodustuvad variandid:

Reformierakond, SDE ja IRL – 64
Keskerakond, SDE ja IRL – 60
Reformierakond ja Keskerakond – 52