Nii pidi Kristiina Ojuland & co midagi muud välja mõtlema. Ühtsuse rõhutamiseks sai partei nimeks Rahva Ühtsuse Erakond. Ent hiljuti on seal saadud hakkama millegagi, mis meenutab jälle kellegi teise loomingut.

Nimelt ilmus ajalehe KesKus jaanuarinumbris suur RÜE reklaam, mille tagataustaks on mesilaskärg. Mesilasi on näha ka partei kodulehel. Erakonna logogi koosneb kolmest ühendatud kuusnurgast, mis viitab mesilaskärje struktuurile.

Niisiis samastab RÜE end mesilastega. See pole üldse halb valik, pigem üsna loogiline. Paljud teavad kuulsat Aristotelese teesi, et „inimene on poliitiline loom", kuid tegelikult oli filosoofi meelest poliitilisi loomi veelgi: näiteks sipelgad ja ka mesilased, kuna nemad tegutsevad nagu inimesedki ühiselt mingi eesmärgi suunas. Mesilaste vahast ehitatavat kärge on aga nimetatud ehituskunsti meistriteoseks, kärjestruktuuri kasutatakse näiteks lennukite ehitamisel.

Ent mesilased ja poliitika on kokku käinud ka ühes telesarjas. „Riigimeeste" teisel hooajal, kui Taavi Teplenkovi kehastatud poliitik (kes samuti lahkus vanast erakonnast skandaaliga) püüdis luua uut parteid, sai selle nimeks Rahvaerakond Sülem. Nime pakkus välja erakonna suurtoetaja, kes tegeles mesindusega. (Neile, kes ei tea: kärg on mesilaste looduslik pesa, mis asub puuõõnes. Mesilassülemi moodustavad tarust lahkuvad mesilased.)

Ühesõnaga, kõigepealt NO99 ja Ühtne Eesti. Nüüd „Riigimehed" ja mesilased. Muidugi ei saa keegi RÜE-t otseselt plagiaadis süüdistada. See polegi vast nii väga oluline, pealegi pole sel korral ühtki kaubamärki ilma loata kasutatud. Küll on lihtsalt naljakas, mis paralleelid telesarja ja RÜE vahel tekivad. Skandaali sattunud poliitiku püüded. Uus poliitiline jõud. Uutmoodi poliitika. Rahva ühtsus. Mesilased.

Ja selle kõige keskmes Ojuland kui mesilasema. Sest tegelikult on päriselu palju tõsisem. Valimistele läheb partei vastu 36-liikmelise nimekirjaga. Kandidaatidest on Ojuland ainuke, keda võib nimetada poliitikuks. Tuntud inimesi teistelt elualadelt pole aga palju. See-eest on Ojuland olnud meeletult aktiivne, mistõttu võiks teda hüüda hoopis töömesilaseks. Erakonna loomise käigus on ta ilmselt terve Eesti läbi sõitnud, et „inimkeskset" poliitikat selgitada ja toetajaid otsida.

Kuid ühtlasi on ta jäänud oma partei sünonüümiks. Sageli ei teatagi erakonna nime, öeldakse selle kohta lihtsalt Ojulandi partei. Seega ei paista valimisvõitu, nagu juhtus telesarjas Sülemiga, hetkel kusagilt tulevat. Olgu mesilaspere kui tahes töökas.