„Venemaa väidab, et kaitses Lõuna-Osseetia ja Abhaasia elanikke, kuid tegelikkuses oli Moskva eesmärgiks hoopis Gruusia karistamine. Ja üleüldse mitte kokkupõrgete pärast (Lõuna-Osseetia) separatistidega, vaid selle poliitilise kursi eest, mille Gruusia juhtkond on valinud,” ütles Pentagoni šeff Gates intervjuus.

„See on kurss põhjaatlandi struktuuride suunas, ja mis kõige tähtsam – demokraatliku riigi üles ehitamise kurss,” rõhutas Robert Gates.

Tema sõnul on see signaal kõikidele postsovjetliku sfääri riikidele. „Venemaa üritab tagasi saada oma superriigi staatust. Moskva on hoiatanud – ärge isegi üritage Venemaa mõju alt lahkuda,” lisas USA kaitsesekretär.

Gates on veendunud, et see situatsioon mõjutab Venemaa mainet, imidžit. Ta lisas, et Washingtoni-Moskva edasised suhted sõltuvad sellest kuidas selles piirkonnas (Gruusia konfliktipiirkond) hakkavad sündmused arenema.

Samuti nimetas USA kaitsesekretär Gates Vene armee tegevust mitte ainult rahvusvahelise õigusega, vaid ka sõjaseadustega vastuolus olevateks.

NB! Eeestikeelne video!