Praegu kasvab sülearvutite müük lauaarvutitest kiiremini. Terava konkurentsi tingimustes on kõik suuremad arvutitootjad sunnitud lauaarvutitest tulusamaid sülearvuteid tootma. Üksteist püütakse üle trumbata järjest õhemate ja kaunima disainiga arvutitega. Suurt erinevust erinevate firmade samahinnaliste arvutite vahel siiski pole, v.a silmapaistva disainiga Apple’i sülearvutid. Enamik sülearvuteid valmib firmanimele vaatamata Taivanis.

Sain testimiseks eksklusiivse Fujitsu S-4542 sülearvuti, millel on 12,1-tolline TFT-paneel (1024x768, 16-bitine värvisügavus), 600-MHz Pentium III protsessor, 64 MB mälu, 12-GB kõvaketas, 24x CD-ROM, USB- ja IrDA-port, GSM-telefoni liides, sisseehitatud võrguadapter ja 56K modem ning skandinaavia klaviatuur. Operatsioonisüsteem oli Windows 98, kaasas olid programmid Works 2000 ja Word 2000.

Vaadeldava mudeli juures kasutatakse kaalu vähendamiseks välist flopiseadet, mille ühendamiseks tuleb arvuti tagaküljele kinnitada arvutilaiune vahetükk port replicator, mis sisaldab liideseid mitmesuguste välisseadmete ühendamiseks. Port replicatori tagaseinas on pesad võrgutoite, VGA-, paralleel-, järjestik-, USB- ja arvutivõrgukaabli, flopiseadme kaabli, hiire ning lisaklaviatuuri jaoks. Enamasti pole neid vaja, mistõttu selline vahetükk on kaalu vähendamiseks asjakohane. Flopiseadet pole tõesti mõtet alati kaasa tassida. CD-seadme pessa võib asetada ka mõne muu seadme, nt CD-kirjutaja, DVD-ROMi või teise akukomplekti.

Hõbehallis korpuses S-4542 on kauni disainiga, väike (285x255x33 mm) ja kerge (1,7 kg). Seda on mugav kaasas kanda. Eksklusiivmudelile vastav kõrge hind, rohkem kui 42 000 kr väikese ekraaniga arvuti eest, pole muidugi paljudele ostjatele vastuvõetav. Selle hinna eest saab nt kilo võrra raskema Compaq Armada M700, millel on 14-tolline ekraan ja eesti klaviatuur (kõvaketas on tõsi küll poole väiksem, 6GB, kuid sellestki peaks piisama).

S-4542 klaviatuurile ja puutepaneelile pole midagi ette heita. Funktsiooni- ja abiklahvid on täheklahvidest väiksemad, mis on suurte näppude korral ebamugav, kuid väikese arvuti korral on see paratamatu. 

Sülearvuti korral on eelkõige oluline ekraani suurus, sest see moodustab umbes 40% arvuti hinnast. Kõige odavam ja mobiilsem on 12,1-tollise ekraaniga arvuti, mis on minu arvates just paras. Tänu sellele on S-4542 kerge ja kompaktne. Kes soovib suuremat ekraani, peab leppima raskema arvutiga.

Loomulikult pakub Fujitsu ka odavamaid mudeleid, nt maksab OK Arvutite poolt reklaamitav mudel 29,9 tuhat krooni (aeglasem 500-MHz Celeron protsessor, väiksem 6-GB kõvaketas, võrguadapter puudub, kaal 3 kg).

Sülearvutil peaks kindlasti olema sisseehitatud 56K modem ja võrguadapter. Viimast on vaja mitte ainult töökohal, vaid ka kodus, Interneti püsiühenduse jaoks. Modemi abil läheks tõsisem Interneti kasutamine liiga kulukaks. Selles osas plusspunktid Fujitsu Lifebookile. Dial-Up ühenduse installeerimine läks tõrgeteta. Numbri valik on meeldivalt vaikne. Ühenduskiiruseks sain 52 Kbit/s.

Sõltuvalt töö iseloomust on oluline aku laadimiste vaheline tööaeg. S-4542-l on see tavapärane 2,5-3 tundi, mõnedel IBMi mudelitel ja Apple’i PowerBook G4-l kuni 5 tundi.

Omaette probleem on klaviatuur. Skandinaavia klaviatuuri korral on Ö ja Ä tähed olemas. Kui Windowsis lisada soome klaviatuurile veel eesti oma, saab klaviatuurilt sisestada kõiki eesti eritähti. Klahve, millele vastavad Õ ja Ü tähed, pole raske meeles pidada. Isiklikult eelistan siiski eesti klaviatuuri. Sellise klaviatuuriga on saadaval mõned Toshiba ja Compaqi mudelid.