VABAERAKONNA VARIKABINET
Peaminister – Artur Talvik / Andres Herkel
Välisminister – Andres Herkel
Majandusminister – Jaan Männik / Enn Meri
Rahandusminister – Enn Meri
Haridus- ja kultuuriminister – Krista Aru / Andres Ammas
Siseminister – Sergei Metlev / Artur Talvik
Sotsiaalminister – Monika Haukanõmm
Justiitsminister – Jüri Saar / Jüri Adams
Maaelu ja mereminister – Kaul Nurm
Keskkonnaminister – Mart Jüssi
Kaitseminister – Tarmo Kõuts
Astroloogia, horoskoobi, voodoo ja selgeltnägemise minister – Emil Rutiku
Riigikogu esimees - Jüri Adamas / Andres Herkel

Andres Herkeli sõnul soovib erakond leida parima potentsiaalse lahenduse riigi juhtimiseks ja ses mõttes ei ole nimekiri midagi lõplikku.

"Meie positsioonid on avatud, pakkudes mõnele ametile rohkem kui üht inimest ning olles avatud ka inimestele väljastpoolt Vabaerakonda. Reaalsus on see, et Eesti vajab oma parima potentsiaali koondamist uude valitsusesse, sest ees seisvad rasked ajad nii majanduslikult kui ka julgeolekupoliitiliselt. Vabaerakond on valmis on andma oma panuse selleks, et Eesti valitsus oleks taas riigi ja rahva tulevikule mõtlev meeskond, mitte üksteist maha tampivate erakondadde võitlusväli," ütles Andres Herkel.

Talviku sõnul on Vabaerakonna varikabinetis ühiskonna tuntud ja mõjukaid liikmeid, kuid selles on jäänud ruumi ka mängulisusele, osutamaks, et vanaviisi jätkata ei saa. "Oma varikabinetti koostades tahaksime me ennekõike tähelepanu juhtida riigi valitsemisega seotud probleemidele. Need on vähene koostöö ministeeriumite vahel, asendustegevuste ja bürokraatia vohamine. Meie soov on ministeeriume pigem ühendada ja ametnike arvu vähendada," ütles Artur Talvik.

"Et me liiga tõsimeelsena ei mõjuks, siis pakume peaaegu tõsiselt välja eraldi astroloogia, horoskoobi, voodoo ja selgeltnägemise ministri. Sellega juhime tähelepanu sellele, et Eestis ollakse sageli harjutud tegema poliitilisi otsuseid ilma analüüsita ning ka rahval tuleb valitsuse tegevuse tagamaid liiga tihti kohvipaksult mõistatada," ütles Talvik. "Arvestades sellele lisaks veel astroloogide ja niinimetatud jalgpalliteadlastest politoloogide mõju avaliku arvamuse kujundamisele, tahaksime ka seda ühiskonnaelu valdkonda oma käe järgi korrastama asuda," ütles Talvik.

Varivalitsuse majandusministri kandidaat Enn Meri rääkis kabineti tutvustamisel, et Eesti riigiettevõtted tuleb depolitiseerida.

Siseministri kandidaatidest rääkides pakkus Artur Talvik enda kõrval välja ka lapsminister Sergei Metlevi eeldusel, et ta võtab endale suurte kogemustega nõuniku. Mõlemal kandidaadil on kogemus ka tööga põllul - Metlev on abipolitseinik ja Talvik vabatahtlik merepäästja.

Justiitsministri kandidaat Jüri Saar ütles, et Eestis on jätkunud seaduste vorpimine ja see tuleks ära lõpetada. Ühtlasi tuleks tema sõnul muuta riigi üldist hoiakut ja karistuse asemel peaks rohkem tähelepanu pöörama suunamisele ja toetamisele.

Teise justiitsministri kandidaadi Jüri Adamsi sõnul on Eestil vaja uut erakonnaseadust ja regulatsiooni, kuidas täpsemalt erakondi rahastada.

Maaelu- ja mereministrina kandidaadina tutvustas Vabaerakond Kaul Nurme, kes pidas oluliseks, et Eestimaine puhas ja tervislik toit oleks jätkuvalt meie laual.

"2,3 miljardit eurot on kulutatud maaelu ja põllumajanduse arenguks, aga tulemsu on see, et meie külad on tühjad. Seega ei saa maaelu eraldada regionaalpoliitikast," kõneles Nurm.

Keskkonnaministri kandiaat Mart Jüssit Roheliste erakonnast tutvustades ütles Talvik, et keskkonnaministeerium võiks poliitika asemel lähtuda ennekõike loodusseadustest.

Katseministri rollis näeks Vabaerakond Tarmo Kõutsi, kes soovib riigikaiste mudelit täpsustada kodanikukaitse suunas, et kõik inimesed teaksid oma rolli olukorras, kui diplomaatide töö on aia taha läinud.

"Kui meie printsiipe ei järgita, siis astub ametisse astroloogia, hosroskoobi, vodoo ja selgeltnägemise minister Emil Rutiku," lubas Talvik. Rutiku keeldus täna siiski veel ennustamast, milliseks kujuneb riigikogu kohtade jaotus pärast 1. märtsil toimuvaid valimisi.