Kaitsevägi demonstreeris käsitulirelvi, suurtükiväepataljoni 155 mm haubitsat, Ülemiste järvelt Poola lennukit sikutanud naastemasinat ja raske maastiku transportööri. Soovijad said proovida selga ilma vormita sõduri varustust, süüa sõduritoitu ja teha ka militaarseid näomaalinguid. Tragimad vanaprouad said ka proovida, kuidas on automaadist sihtida.
Vaata ülejäänud fotosid SIIT.

Ürituse aruteludes said sõna Eesti välispoliitika kujundajad ning kaitsepoliitika tegijad. Kohal olid näiteks välisminister Urmas Paet ning riigikogu liige ja endine kaitseminister Sven Mikser.

Paet: Eesti võib ennast tunda kindlalt

Täna Tallinnas Vabaduse väljakul tähistatud NATO päeval rõhutas välisminister Urmas Paet, et kuus aastat NATO liikmena on Eestile toonud tõelise turvatunde. “Eesti võib ennast tunda oluliselt kindlamini, kui enne alliansiga liitumist. NATO-l on põhimõte üks kõigi, kõik ühe eest,” ütles minister. Ta lisas, et Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsiooni põhikirja neljandas ja viiendas artiklis sätestatud kollektiivkaitse on parim julgeolekutagatis kõigile liikmesriikidele.

NATO päeval, kus sai oma silmaga näha ja oma käega katsuda riigikaitsesse puutuvat, käis tuhandeid inimesi. Lisaks aktiivselt aruteludes osalemisele kasutati heal meelel võimalust ronida kaitseväe ning päästeameti masinatesse. Ka olid paljud huvitatud Eesti ning USA kaitseväe relvade uurimisest. Menu oli ka tasuta sissepääsu pakkunud AHHAA keskusel, kus on väljas nii pommirobotid kui täisvarustuses päästemasinad.

NATO päeva lõppu märgib täna õhtupoolikul toimuv ansambel Smilersi kontsert ning menukas dokumentaalfilm “Afganistan otsib superstaari”.

Eesti NATO ühingu ja välisministeeriumi koostöös korraldatud NATO päeval olid kohal paarkümmend organisatsiooni Eesti Lennuakadeemiast Sõjamuuseumini, nende hulgas ka Jaan Tõnissoni instituut Afganistani sõpruskoolide projektiga ning Afganistanis meedikuid koolitav MTÜ Mondo. Oma panuse väljapanekutesse andsid ka USA, Belgia, Poola ja Kanada saatkonnad. Meediapartnerid on Kuku raadio ning Delfi.