Projektis on teretulnud osalema kõik vahvad portreefotod – nii selfid, vana lemmikfoto, õnnestunud klõps tähtsal või argisel sündmusel kui ka stuudiofoto. Oluline on, et fotol oleks hea resolutsioon, ja et see oleks portree formaadis.

Ideaalne on, kui fotol naeratav inimene vaataks kaamerasse ja tegemist oleks ikka portreefotoga. Inimesed on oodatud kaasama pildile Eesti rahvuselemente või tutvustama oma hobi – tegema toredaid olustikuportreesid. Kui lastel ei ole autentimisvõimalust, võivad vanemad ka neid oma pildile kaasata.

Jõulud on hea aeg kaasata projekti ka neid sugulasi, kes ei ole veel oma pilti saatnud sel põhjusel, et see tundub neile tehniliselt keerukas.

„Jõulude ajal saavad pered kokku. See on hea aeg selleks, et noorem põlvkond saaks aidata ka vanavanematel oma foto EV100 sünnipäevakutsesse saata. Nimelt eeldab pildi üleslaadimine autentimist, mis tagab selle, et kõik fotodel olevad inimesed on ehedad eestimaalased. Autentida saab ID kaardi, Smart ID või Mobile ID kaudu,“ räägib projekti üks eestvedajatest Viive Aasma. „Nii et jõuluõhtule minnes võiks fotoaparaadile lisaks ka sülearvuti ja kaardilugeja kaasa võtta. Vanematel aga paluda oma PIN kood varakult meelde tuletada“.

Sünnipäevakutse hakkab kogu oma pikkuses maailma avalikkuse ees lahti rulluma 24. veebruaril 2018. aastal. Fotosid saab üles laadida siia . Projekti Facbook leht asub siin.

Fotograaf Artur Sadovski soovitused

Mida pidada meeles olustikuportree tegemisel:

Asukoht

Valige pildistamiseks selline asukoht, kus oleks palju naturaalset päevavalgust. Samuti võiks koht olla huvitav, näiteks urbanistlik linnakeskond või siis maakoht, kus oleks võimalik leida huvitavaid detaile või objekte. Pidage meeles, et valida tuleks koht, mis sobituks teie pildistata objektiga hästi.

Kompositsioon ja taust

Kompositsioon on hädavajalik suurepäraste portreede jäädvustamiseks. Kindlasti proovige jäädvustada fotole nii palju ümbritsevat keskonda kui võimalik, muutes sellega tehtud fotod huvitavamaks, informatiivsemaks ja kindlasti ka kunstilisemaks. Omapäraste tausta ja esiplaanil asuvate elementide lisamine võib muuta fotode kompositsiooni palju ägedamaks. Kindlasti jälgige jooni, erinevaid objekte, värve ja mustreid; sinine taevas, rohelised aasad või puudest läbikumav päikesevalgus. Muutke oma perspektiivi loomaks uut ja dünaamilist kompositsiooni. Minge pikali ning proovige raamida oma fotokaader muru või ümbritsevate puude/põõsaste abil. Linnakeskonnas jäädvustatud fotode puhul otsige huvitavat arhitetuuri, vanu ehitisi, mahajäetud maju või erinevaid linnamustreid.

Objektiivi valik on tähtis

Portreede pildistamisel ärge kasutage objektiivi alla 70mm fookuskaugusega.

Portreede puhul on pikad fookuskaugused tavaliselt parim valik. Pikem fookuskaugus toob pildistatava objekti paremini taustast välja, jättes tausta kenasti uduseks tänu väiksele teravussügavusele. Alla 70mm fookuskaugusega objektiiv võib fotol nägu moonutada ning jätta lõpptulemuse üsna nõrgaks. Parim objektiiv portreede pildistamiseks on vahemikus 120mm kuni 200mm.

Ava kasutamine

Kasutage portreede pildistamisel võimalikult väikest avaarvu. Soovitaksin kasutada ava 2,8 või 4. Väiksem avaarv annab portreele ilusa uduse tausta ning muudab teie fotod tõeliselt ilusaks ja professionaalseks.

Alati keskenduge silmadele

Silmad on ideaalseks fookuspunktiks enamike portreede jäädvustamisel. Parim viis tagamaks, et silmad oleksid fookuses ja selged, kasutage suurt ava ehk väikest avaarvu ning teravustage objekti silmi. Selline tehnika aitab juhtida tähelepanu silmadele, muutes ümbritseva uduseks ning andes lõpptulemuseks suurepärase portreefoto. “Silmad on hinge peegel”, seetõttu peaksid silmad olema mistahes portree puhul keskpunktis.

Mõelge “kastist” välja

Olge loomingulised! Otsige kohti, mis sobiksid teie pildistatava objektiga ning annaksid lõpptulemuseks silmapaistvaid fotosid. Sisetingimustes pildistades võite kasutada näiteks magamistuba või kaminat. Väljas pildistades võite kasutada näiteks majaesist, maja erinevaid detaile või nurkasid.

Pildistage alati varjus (vältige otsest päikesevalgust)

Otsene päikesevalgus on väga karm. Pildistatav objekt võib kissitada, tekkida võivad väga pikad ja tugevad varjud ning väga heledad valguslaigud. Varjus pildistades tekivad aga ilusad pehmed varjud, mis annavad fotole loomulikuma ilme. Õige säritus võib anda suurepäraseid tulemusi.

Vältige elektriliine ja tänavamärke

Väga tähtis on portree pildistamisel jälgida kaadrit tervikuna. Elektriliinid, tänavamärgid või prügi võivad võtta fookuse teie pildistatavalt objektilt ning seeläbi rikkuda lõpptulemuse. Pidage meeles, et hästi läbimõeldud kaader on ilusa ja meeldejääva foto aluseks.