Praegu Iisraeli ja Liibanoni eraldaval sinisel joonel asuvas ÜRO baasis 6-50 teenivad Eesti kaitseväelased heiskasid oma baasis riigilipu samal ajal kui heisati lipp Tallinnas Pika Hermanni tornis. Lipuheiskamisele järgnes pidulik rivistus, millel osales lisaks Eesti kaitseväelastele ka Soome-Iiri pataljoni juhtkond, teatas kaitseväe peastaap.

"Vabariigi aastapäev on kaitseväelaste jaoks oluline püha, sest 98 aastat tagasi tuli värskelt saadud vabadust kohe kaitsma hakata. Tänu meie esivanemate võitlusele on meil täna siin, kolme tuhande kilomeetri kaugusel kodust, võimalik heisata Eesti trikoloor," ütles kaitseväe Liibanoni kontingendi ülem major Kalle Kõlli. "Tänane lipuheiskamine oli ka mitmeti sümboolne, sest sellel osalesid siin teenivad Scoutspataljoni sõdurid ja Soome kaitseväelased, meie tänased relvavennad rahuvalvemissioonil. Scoutspataljon võitles ka Vabadussõjas ja soomlased olid need, kes 98 aastat tagasi meile vabatahtlikult appi tulid."

Pärast pidulikku rivistust vestlesid kaitseväelased telesilla vahendusel Vabariigi presidendi Toomas Hendrik Ilvese ja kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terrasega. Vabariigi president ja kaitseväe juhataja uurisid sõdurite teenistuse kohta Lõuna-Liibanonis, rõhutasid sõdurite töö olulisust rahutagamisel ja Eesti esindamisel rahvusvahelises koostöös ning soovisid Liibanonis teenivatele kaitseväelastele head vabariigi aastapäeva.

Pärast telesilda vaatavad ÜRO baasis 6-50 teenivad kaitseväelased vabariigi aastapäeva paraadi ülekannet. Õhtul jätkub Eesti vabariigi aastapäeva tähistamine Soome-Iiri pataljoni põhibaasis, kus seal teenivad kaitseväelased tutvustavad oma Soome ja Iiri kolleegidele Eestit, korraldavad Eesti teemalise viktoriini ning vaadatavad koos Eesti kaitseväelaste teenistusest Afganistanis rääkivat filmi "Veregrupp". Õhtusest vabariigi aastapäeva tähistamisest võtavad lisaks UNIFIL operatsioonil teenivatele kaitseväelastele osa ka ÜRO vaatlusmissioonil UNTSO teenivad Eesti kaitseväelased. Samuti saavad õhtusel üritusel kätte autasud vabariigi aastapäeva puhul korraldatud sangpommivõistluse võitjad.

Koos staabiohvitseridega teenib Liibanonis ÜRO rahuvalvemissioonil UNIFIL ligi 40 Eesti kaitseväelast, kellest suurema osa moodustab rühmasuurune üksus, mis on komplekteeritud peamiselt Scoutspataljoni B-kompanii baasil. Eesti jalaväerühm on osa Soome-Iiri pataljonist.

Eesti jalaväerühma Estpla-20 peamine ülesanne on teha nii päevaseid kui ka öiseid patrulle, et näidata UNIFILi kohaolu ning kontrollida, et erinevad konflikti osapooled omavahel sõlmitud lepingutest kinni peaksid. Estpla-20 kaitseväelased patrullivad nii iseseisvalt kui koostöös Liibanoni relvajõududega. Praegu teenivad Eesti jalaväelased Liibanoni ja Iisraeli eraldaval sinisel joonel asuvas ÜRO baasis 6-50.

Kokku panustab UNIFILi hetkel 40 riiki. Praegune üksus on järjekorras kolmas eestlaste jalaväeüksus Liibanonis. Aastatel 1996-1997 teenis UNIFIL missioonil Eesti jalaväekompanii. Lisaks teenib kaks kaitseväelast Liibanonis ÜRO vaatlusmissioonil UNTSO.