Raporti vastuvõtmise poolt hääletas 454 saadikut, vastu oli 39 ning erapooletuks jäi 96 saadikut, edastas BNS-ile Tunne Kelami büroo esindaja.

"Seni on Euroopa Parlament tegelenud rünnakutega infosüsteemide vastu ning internetiühenduste ja -vabaduste turvamisega," ütles Kelam. "Käesoleva raportiga esitatakse nägemus ühtse küberjulgeoleku probleemidest ja vajadustest, mida laiendame ka küberkaitsele."

Raport toob esile kolm võtmeteemat. Need on vajadus lülitada riskianalüüsidesse ja hädaolukordade lahendamise kavadesse igal tasandil ja ka erasektoris küberkriisi ohjamise mõõde, luua raamistik avaliku ja erasektori koostööks ning alustada laialdase küberhügieeni alase koolitustegevusega, mis hõlmaks ametnikke nii Euroopa Liidu kui liikmesriikide tasandil ning kajastuks koolide õppekavades.

Raport juhib tähelepanu vajadusele käsitada küberjulgeoleku teemat kõigi kolmandate riikidega toimuvate läbirääkimiste ja lepingute koostisosana ning kutsub üles tõhustama USA ja Euroopa Liidu küberjulgeoleku-alast koostööd.

"Meie jaoks on murettekitav niihästi otsustajate kui ka tavakodanike ebapiisav teadlikkus küberruumi ohtudest, mis kasvavad uskumatu kiirusega," märkis Kelam. "Oleme märkamatult jõudnud olukorrani, kus küberrünnakud ei tähenda lihtsalt infosüsteemide blokeerimist, vaid võivad tõsiselt kahjustada riikide strateegiliste taristute toimimist, halvates nii elutähtsaid valdkondi."

Kelam kutsus Euroopa Liidu liikmesriike lõpetama rahvuslike küberjulgeolekustrateegiate koostamine, mis tema hinnangul "on lubamatult veninud". Samuti tuleks suurendada Euroopa kaitseagentuuri ning infoturbe agentuuri rolli, mis lihtsustaks liikmesriikide vahelist koostööd ning aitaks liikmesriike küberkaitse strateegiate arendamisel. "Siiani on ainult kümnel liikmesriigil nimetatud strateegia olemas," ütles Kelam.

Raporti algatajaks on parlamendi julgeoleku- ja kaitse allkomisjon.

Tegemist on esimese Euroopa Parlamendi algatusega, mis käsitab küberjulgeoleku ja -kaitse väljakutseid terviklikult ning kutsub üles kujundama kõikehõlmav Euroopa Liidu küberjulgeoleku- ja kaitse strateegiat.