EÜE andmebaasi loomise idee tekkis seoses Intsikurmu laululava põlenguga, ütles ETAle ehitusmaleva patrioot, MTÜ Eesti Maaturism tegevdirektor Margus Timmo.

1982. aasta EÜE keskstaap, eesotsas komandör Madis Kallioniga otsustas kutsuda kõiki endiseid eüekaid üles annetama raha ehitusmaleva kokkutulekute paiga taastamiseks. “1982. aastal oli Intsikurmus EÜE viimane kokkutulek ja see oli legendaarne, kuna EÜE hakkas juba siis üles ehitama turumajandust ja protestima tolleaegse poliitika vastu. Pärast seda oleks Hans H. Luik peaaegu ülikoolist välja visatud ja Madis Kallion kirjutas seletuskirju. See on väga sümboolne, kuna sellest on nüüd möödas 20 aastat,” rääkis Timmo.

Timmo sõnul hakkas spontaanselt tekkinud initsiatiivgrupp nuputama erinevaid variante, kuidas kaasata annetuskampaaniasse võimalikult palju eüekaid ning otsustas, et kõige lihtsam on asju ajada rühmade kaudu. “Ja siis selgus, et kontaktid paljude malevakaaslastega on kadunud ja ei teagi kust keda otsida. Nii mõtlesimegi selle andmebaasi välja,” rääkis Timmo.

EÜE kodulehekülg www.eye2002.ee on praegu registreerimisel ning järgmise nädala algusest avatud kõigile huvilistele. Kõik endised ehitusmalevlased saavad jäädvustada oma praegused kontaktandmed loodavasse andmebaasi rühma ja malevas oldud aasta järgi. Samasse pannakse üles ka nimekiri Intsikurmu laululava taastamiseks raha annetanud eüekatest.

“Sinna kogutakse informatsiooni, sinna tekib ka foorum eüekate omavaheiste kontakti ja suhete taastamiseks. Sisestatakse oma andmed — telefoninumber, aadress, e-mail, nimi ja naiste puhul ka neiupõlve nimi. Ei tea ju kuidas elus läheb ja kus neid andmeid vaja läheb. Malevarühm lõi tugevad sidemed ja kindlasti tahavad paljud neid taastada,” ütles Timmo.

Tema sõnul jääb Intsikurmu lava taastamise kampaaniaks avatav EÜE kodulehekülg tegutsema alaliselt. “Selle kaudu saab kokkutulekuid korraldada, sõnumeid edastada ja arvamusi avaldada. Sinna paneme üles ka pildigalerii”.

Algatusrühma kuuluvad 1982. aasta EÜE keskstaabi liikmed — komandör Madis Kallion, komandöri asetäitja Indrek Ilomets, komissar Mart Raik, peainsener Margus Leivo ja toonase maleva lihtliige Margus Timmo.

Tema sõnul avab EÜE lähipäevil ka oma arveldusarve Intsikurmu annetuste kogumiseks. “EÜEst käis läbi ligi 20.000 inimest. Kui igaüks annetaks kasvõi 100 krooni, siis saaks juba kaks miljonit kokku,” ütles Timmo.

Ekspertide hinnangul läheb Volbriööl tules hävinud Intsikurmu laululava taastamise maksma kokku 4,5 miljonit krooni.