Siiski on üht-teist, mida ka lihtinimene saab ette võtta. Esiteks - kui lähete tõepoolest nö sämplijahile (näiteks on neid mugav reisile kaasa võtta), siis väga oluline on end võimalikult kenasti riidesse panna, meik teha ja väärikas hoiak võtta. Kui ma oma keskpärases vabaajarõivastuses kosmeetikalettide vahel käin, ei pane mind ükski müüja tähele, kui aga olen ennast korralikult üles löönud, ajavad müüjad selja sirgu ja tulevad lausa ise küsima, kuidas aidata saab.

Muidugi on selline välimuse põhjal inimesele hinnagu andmine ebaõiglane, aga nii see Eestis kahjuks toimib. Paljudes nö Lääne riikides ei olegi võimalik välimuse järgi hinnata, kellel kui palju raha on, sest inimesed käivad kõik tavaliselt riides.

Eestis tasub kosmeetikalettide juurest läbi lipsata ka neil aegadel, kui uusi tooteid (tavaliselt parfüüme) ametlikult esitletakse. Näiteks igasugused ilupäevad. Stockmannis on lausa kellaajad üleval, millal uut parfüümi testida saab. Tavaliselt on neidudel kotike sämplitega kaasas. Lihtinimesele pakutakse sealt omaalgatuslikult harva näidist kaasa, kuid kui küsite, siis antakse tavaliselt ikka. Üks kord nähvati küll mulle, kui testrit palusin: "See pole tester, see on sämpel!" No jätsin meelde.

Mõned tooteesitlejad on küll väga lahked ja tõesti pakuvad ise sämpleid. Ilmselt käituvad nad nii nagu maaletooja neid juhendanud on. Samas arvan ma, et ükski nende oma sõbranna ju sämplist ilma ei jää.

Miks siis sämpleid üldse vaja on? Mina ei ostaks küll ühtegi kreemi ilma proovimata. Päeval poes käies olen tavaliselt meigitud ja nii ei saa poes midagi proovida. Loomulikult pole ka mugav tooteid poes proovida, parem ikka rahulikult kodus. Lõhnadega on ka nii, et tavaliselt olen hommikul parfüümi kasutanud, seega on mõistlik võtta sämpel ja kasutada seda järgmisel hommikul puhtale nahale. Alles siis saad teada, kuidas see meeldib (ja õigem ongi proovida paar-kolm päeva järjest). Just sellistel põhjustel on sämplid välja mõeldudki.

Eesti kauplustes olen harva näinud isegi seda, et sämplid on letile välja pandud ja igaüks saab neid võtta. Ja siis olen avastanud, et see toode on juba nii vana, et on tootmisest maas. Mida seal siis enam testida?

Kord palusin ühe kreemi sämplit (olin muide seda sarja tõesti juba aastaid kasutanud). Müüja võttis sahtlist sämpli ja pigistas mulle sealt tilgakese käe peale. Sellist koonerdamist polnud ma enne näinud. Ja kuidas ma peaksin näokreemi mõjust käe peal aru saama?

Mind paneb imestama just see, et müüjad (või maaletoojad?) suhtuvad nii, et lihtinimene niikuinii ei osta, aga sämplit tahab saada. Nii palju, kui mina kursis olen, jagatakse oma tuttavatele sämpleid piisavalt. Vaevalt, et nemadki kõik ostavad. Nii et ikkagi kehtivad topeltstandardid.

Aga nagu juba mainisin - pange oma parimad riided selga, tehke nägu nagu oleksite just selle firma tooteid kasutanud terve elu, küsige mõned asjalikud küsimused toote kohta ja suure tõenäosusega potsatab ka teie pihku mõni väärtuslik sämpel.