Esimene mulje oli igati positiivne. Esipaneelil on kelguta optilise seadme pilu ja plaadi väljastusnupp, käivitusnupp ja kaks USB 2.0 pesa, kuhu on mugav pista mälupulka või ühendada digikaamerat. Tagapaneelil on veel kaks USB pesa, FireWire ja toitekaabli pesad, heli väljund/sisend, DVI/VGA liides (kaasas on VGA vahetükk). Toiteplokk on väline, võimsus 65W. Tutvumiseks antud arvutis oli 1,6GHz Intel Core Duo T2300 protsessor, Inteli i945GM tugikiibistikku integreeritud video, 1GB mälu, 80GB kõvaketas, DVD+/- RW Dual layer (+R) Multiformat DVD, WiFi ja Bluetooth 1.2.

Arvutiga oli kaasa pandud Fujitsu Siemensi sobiva disainiga optiline hiir. Kõvakettale oli eelinstalleeritud Windows XP Pro operatsioonisüsteem. Ühendasin arvutiga 19-tollise LCD-kuvari, USB klaviatuuri, komplektis oleva USB hiire, toitekaabli, võrgukaabli ja kõlarid. Kokku oli arvuti taga seega kuus juhet. Juhtmete arvu saab vähendada, kasutades Bluetooth klaviatuuri ja hiirt. Need ei vaja eraldi paiknevat saatjat, kuna saatja on arvuti sees. Proovisin Microsofti Wireless Optical Desktop for Bluetooth garnituuriga. Töötas. Internetiühenduseks võib kontoris kasutada WiFi’d. Kodus pole sellel mõtet, sest tegemist on ju lauaarvutiga. Arvuti asetasin LCD kuvari kõrvale. See mahtus vabalt ekraani alla ja moodustas koos mustade kõlarite ja musta klaviatuuriga igati sümpaatse töökoha.

Lülitasin arvuti sisse. Kuuldus üsna tugev ventilaatorisahin, mis peagi taandus vaevu kuuldavaks. Arvuti on vaikne, kuid mitte hääletu. Tundub, et ventilaator töötab pidevalt. Kui optiline seade ei tööta, on müratase kirjade järgi 25 dB. Optiliselt seadmelt filmi vaadates või tarkvara installeerides on müra täiesti kuuldav. Optiline seade luges ka ise kirjutatud kahekihilisi DVD+R plaate. Kontorisse peaks arvuti hästi sobima (ilus, vaikne ja võtab vähe ruumi) ja Fujitsu Siemens pakubki, et sihtgrupp on stiilseid töökohti hindavad firmad, nt advokaadibürood jmt. Seetõttu on kaasas ka Windows XP Pro. Arvutit võib tellida ilma operatsioonisüsteemita, siis pannakse kaasa Linuxi plaat. Kontorisse võiks sobida ka kolmandiku võrra odavam, Celeron protsessoriga, 40GB kõvaketta ja DVD/CD-RW seadmega mudel.

Kasutajal tuleb Windows ise kõvakettalt installida. See protseduur pole nii mugav kui ML arvutite korral, kuna pikkadest loeteludest tuleb valida riik, keel, klaviatuuri tüüp jne. Kui see on tehtud, on install kõvakettalt muidugi kiire. Installi ajal pakuti võimalust jätta üks kettasektsioon andmete jaoks. Kaasas on ka plaadikõrvetustarkvara Nero 6 ja DVD-pleier WinDVD 7. Dual Core protsessor muudab arvuti mõnusalt kiireks. Kirjatööd tehes langetatakse protsessorite taktsagedus 1,0GHz-le ja mõlemad protsessorid on enamasti koormatud mõne protsendi ulatuses.

Edasi proovisin arvutit Mandriva 2007 One Gnome6 Live CDga. Käivitamise ajal sai valida 3D töölaua. Kõik töötas normaalselt. Proovisin ka Ubuntu 6.10 Desktop Live CDga. Sama tulemus, kuid 3D töölauda plaadil kaasas ei ole. Vabastasin osa kõvakettast programmi GParted abil ja installisin sellele Ubuntu 6.10. Installeerimine on isegi lihtsam kui Windowsi korral, sest valikuid tuleb teha vähem. Kuna valisin Eesti keele, siis tõmmati Internetist kohe alla vastav keelepakk. Internetiühenduse IP püsiaadress, mille sisestasin Live CD jaoks, jäeti meelde, seda polnud enam uuesti vaja näidata. Tulemuseks oli dual-boot (Windows ja Ubuntu 6.10) arvuti. Installisin Internetist kuus multimeedia esitamiseks vajalikku faili ja arvuti oligi töökorras.

Sedapuhku otsustasin Ubuntuga proovida Beryl 3D töölauda. Et Inteli videokaardi draiverid on juba Xorg 7.1 koosseisus, siis oli protseduur üsna lihtne. Järgisin viidatud allikat. 3D töölaud oma vonklevate poolläbipaistvate akende, pöörleva kuubiga ja muu tiluliluga läks tööle. Nähtavasti oleks siiski vaja olnud veidi kobedamat videokaarti (draiverit), sest filmi näitamisel esines tõrkeid. Akna suurendamisel ja nihutamisel kippus pilt kohati kaduma. Eks kogu see 3D värk olegi praegu alles beetaseisundis. Kes soovib võib proovida, mulle tundub see mittevajalik. Igatahes vajavad poolläbipaistvad aknad jmt Linuxi keskkonnas märksa vähem arvutiressurssi kui Windows Vista keskkonnas. Mis Vistasse puutub, siis arvuti esipaneelil oleval kleepsul on tekst Windows Vista Capable. Vista Basic režiim peaks seega töötama.

Kokkuvõtteks — ilus, väike, kiire ja üsna vaikne arvuti. Oma olemuselt on see sülearvuti, millelt on eemaldatud ekraan, klaviatuur, aku ja kõlarid, kuid alles jäetud hind. Sobib ka kodukasutajatele, kes arvutimänge ei mängi ja 15500kr hinda liiga kalliks ei pea.