Vastavalt kohtu otsusele peavad muusikafirmad andma Napsterile keelatud palade pealkirjad. Vaatleme nt Metallicat, kui Napsteri üht vihasemat süüdistajat. Napsterilt nõutakse, et tema kataloogis poleks Metallica pala Enter Sandman. Kui tipite Napsteri aknasse bändi nime ja pala nime, saate vastuseks nimekirja, milles pole ühtegi sellenimelist pala, see-eest on seal Internet Sandman, Inter Sandman, Enter 8Sandman jne. Võimalikke kombinatsioone on väga palju. Ei saa keelustada nime Metallica, sest autoriõigused kehtivad nähtavasti palade, mitte ansambli kui terviku kohta. Ei saa ka keelustada üksikuid sõnu Enter ja Sandman. Saab keelustada pala nime, kuid seda on lihtne veidi muuta. Jääb üle vaid kontrollida, kas muudetud nime all on keelatud pala. Palasid on aga väga palju ja kombinatsioone veel rohkem. Kui seda protsessi ei saa automatiseerida, siis on efektiivne filtreerimine võimatu. 

Ega USA kohtu otsust kaua naeruvääristada saa. Ilmselt tuleb Napsteril varem või hiljem tegevus lõpetada või minna üle tasulisele teenusele. Väga paljud kasutajad pole sellega põhimõtteliselt nõus ja üritavad leida alternatiivseid failivahetusvõimalusi.

Sain hiljuti meili CNET Download.com’ilt, milles soovitati kasutada Gnutella klienti BearShare. Laadisin selle alla ja panin käima. Töötab, kuid otsingu tulemusena leitakse palju vähem faile, kui Napsteris. Proovige nt autorit Luciano Pavarotti, mis pole nii populaarne kui mõni popstaar, ja võrrelge tulemusi. Sama kehtib ka nt KaZaa kohta.

BearShare kasutajaliides on Napsterist keerukam, mis hirmutab vähemkogenud kasutajaid. Pleierit programmis ei ole. Kõige halvem, et programmiga tuleb kaasa mitu spioonvara faili. Eemaldasin kuus lisandunud faili Ad-aware abil, mis Windows Me korral töötab hästi (ühe kasutaja info alusel ei ühilduvat see F-Secure 4.09-ga). Nüüd töötab nii arvuti kui BearShare korralikult. Tuhatkond kasutajat on andnud programmile hea hinnangu. Ja ikkagi meeldib mulle Napster rohkem.

Napsteril olevat 64 miljonit kasutajat, seega on ta Microsoft Office’i järel (üle 120 miljoni kasutaja) üks populaarsemaid programme. Ainuke viimaste aastate tõeline "killer application". Milles on Napsteri edu põhjus? Lihtne ja mugav kasutajaliides on kõigile jõukohane. Otsida saab nii artisti kui pala nime järgi ja seada piirangu faili bitikiirusele ja ühenduse kiirusele. Kuna kasutajaid on väga palju, väljastavad päringud enamasti pika nimistu. Napsteri abil leiab ka vanemaid palasid, nt Enrico Caruso 1908 aasta salvestuse, ja klassikat. Lugesin hiljuti raamatut Maria Callasest ja avastasin selle suurepärase lauljatari loomingu just Napsteri abiga.

Kuna kahtlase väärtusega plaate antakse välja lugematul hulgal, siis on mõttetu plaati osta eelnevalt selle sisuga  tutvumata. Napster on siin hindamatu abimees. Loodan südamest, et Napsteri koht ei jää tühjaks.

Lõpuks paar soovitust failivahetajatele. Kui tahate midagi saada, peate ka ise andma. Seepärast hoidke oma jagatav kaust korras. Eemaldage sealt kõik halva kvaliteediga või enneaegselt lõppevad palad (levinud viga). Eelistage bitikiirust 128 Kbit/s, sest väiksema kiirusega mp3-failid on viletsa kvaliteediga, suurema kiiruse korral kasvab faili pikkus ja selle tõmbamiseks vajalik aeg. Pealegi ei mängi paljud kantavad mp3-pleierid selliseid faile. Kui kasutate ADSL ühendust, mille üleslaadimise kiirus on 64 Kbit/s, siis valige failivahetusprogrammi häälestamisel mitte DSL, vaid sobiva kiirusega ISDN. Just seda numbrit näevad need, kes soovivad teilt midagi tõmmata.