23.24 Päeva lõpetuseks veel pisut Rameau ooperit "Les Indes galantes" DVD-lt ja siis magama.

22.45 Absoluutselt igal õhtul me imestame, et laps läheb voodisse, võtab oma kutsu kaissu ja jääb protestita magama. "See pole võimalik," ütleme iga päev. Aga mõnikord on ka võimatud asjad siiski võimalikud.

22.16 Algas saade MI. Aga laps tuleb magama viia. Laura räägib väga pikad jutud, aga ma pean tunnistama, et ma saan aru vaid üksikutest sõnadest. Loodetavasti suudan ma järgmise poole aasta jooksul oma arusaamisoskust oluliselt lihvida.

21.37 Kodus! Nüüd saab natuke veel lapsega mürada - seda ta juba ootab pikisilmi. Siis saab veel vaadata, mis päeva jooksul ajakirjanduses ilmunud on. Huvitavat lugemist paistab olevat.

20.18 Vastuvõtt küll jäi veel kestma, kuid aeg on koju minna.

18.30 Ja nüüd kohe varsti Gruusia välisministri vastuvõtule, mis on pühendatud välisministri Eesti-visiidile ja helilooja Gija Kantšeli 75. juubelile.

18.14 Nüüd on ERSO kontoris hea rahulik — inimesi enam ei käi, telefonid on vakka. Saab natuke veel teha süvenemist nõudvat tööd, milleks hetkel on ettevalmistumine esmaspäeval toimuvaks kohtumiseks Riigikogu kultuurikomisjonis. Tuleb veelkord mõelda, kuidas kõige efektiivsemalt ja arusaadavamalt pakkuda reaalselt töötavaid lahendusi ERSO praegustele probleemidele.

17.06 Nüüd on õige kellaaeg helistada Milan Turkovicile, kes juhatab meie 10. detsembri kontserti, kuid hetkel viibib USA-s (ajavahe 7 tundi). Tarvis on kokku leppida proovide täpne ajagraafik. Mul on talle meeldiv sõnum, et tema kontserdi piletimüük on väga hea. Aga ka kava on erakordselt ilus — Mozart ja Haydn.

16.48 Vahepeal on olnud mõned pikad telefonikõned ajakirjanikega ning kirjade kirjutamine. Ka kõikide loomenõukogu liikmetega ei saanud suhelda silmast-silma ja seega tuli rääkida telefonitsi. Paberitöö jätkub.

15.25 Ka paberitööd on lauale üksjagu kuhjunud — kirjad, käskkirjad, e-mailidele vaja vastata, jne.

15.18 Supp söödud ja uuesti töölaua taga.

Minu abi ütleb, et vahepeal on ajakirjandus püüdnud kontakti võtta. Pole vist pikalt vaja mõelda, millisel teemal. Loodan aga, et suhtlemine liiga palju aega ära ei võta.

Niikauaks uurin, millises seisus on ERSO 3. detsembri kontsert — Šostakovitši 4. sümfoonia ja Beethoveni 4. klaverikontsert. Peab vaatama, kas proovide ajagraafikutega on kõik selge kõikide osalejate jaoks.

14.51 Lõppes koosolek loomenõukogu liikmetega. Nüüd on mahti minna ja süüa üks kiire supp.

13.56 Üks koosolek just lõppes ning mõne minuti pärast algab järgmine. Vahepeale mahuvad veel mõned üksikküsimused.

Proovi lõppemise aeg on alati tööpäeva kõige tihedam osa.

13.27 Proov kulgeb ilusti ja mingeid probleeme ei ole.

5 minuti pärast algab järgmine koosolek. Proovi lõppedes kogun kokku ERSO loomenõukogu liikmed, et nendega arutada võimalikku kokkusaamist Eesti Muusikanõukogu juhatusega. ERSO probleemid ei liigu praegu veel mingi lahenduse suunas, aga seda lahendust peab otsima koostöös kultuuriministeeriumiga.

13.04 1. jaanuari kontserdi kavaga sai edasi liigutud. Kontserdipublik ei teadvusta sageli, et kontserdi läbiviimiseks on vaja noodimaterjali, mille tellimine on kohati keeruline ja suur töö. Kui mängitakse Brahmsi või Beethovenit, siis on kõik lihtne — võtad oma raamatukogust riiulilt ja ei mingeid probleeme. Kui aga on palju väikseid lugusid, siis võib sellega olla väga palju tööd — uurida, millise kirjastuse käest mida saab, otsida alternatiivseid variante, läbi rääkida hinna suhtes, jne. Ühesõnaga — palju asjaajamist.

Kohe organiseerin ühe kiirkoosoleku Eesti Kontserdiga, kellega koos seda kontserti korraldame, kus teemad uuesti üle käia. Enne veel lähen ja vaatan, kuidas proov laval edeneb.

11.53 Koosolek edukalt läbi ja probleemid lahendatud nii, et kõik on rahul.

Edasi hakkan tegelema 1. jaanuari kontserdi ettevalmistamise küsimustega. Kontserdi teine pool koosneb Johann Straussi muusikast ning hetkel pole veel täpselt kindel, milliseid lugusid ERSO mängib. Valikut on tohutult. Arvestama peab Neeme Järvi, solist Annely Peebo kui ka ETV soovidega. Väheoluline pole ka see, milliseid noote millise raha eest tellida saame. Seda kõike peab arvestama.

10.35 ERSO proov läheb väga ilusti ja homme tuleb ilmselt hea kontsert.

Proovis on ka Gija Kantšeli ise ja ta on tulemusega väga rahul. Varsti saabub proovi vastloodud Eesti Kontsertkoor, kes osaleb Kantšeli „Dixi“ ettekandmisel. Viimasti esitasime sama teost Riias segakooriga „Latvija“, kes asetas lati väga kõrgele. Tuleb põnev võrdlusmoment.

Orkestril algab vaheaeg kell 11.15. Siis tuleb kokku koosolek, et arutada ülejärgmisel nädalal toimuva atesteerimise küsimusi. Pean neid küsimusi praegu natuke ette valmistama. Muusiku elu pole tegelikult üldse lihtne, sest lisaks karmile konkursisõelale, mis tuleb läbida tööleasumisel peab igaüks läbima regulaarseid atesteerimisi, mis toimuvad vähemalt kord viie aasta jooksul — selleks et orkestri taset kõrgvormis hoida.

9.24 Tööl. ERSO alustab proovi kell 10. Mina jõuan tavaliselt 9.15 paiku. Vähem liiklust. Abikaasa viis lapse tuttava suure pere juurde hoida.

Lasteaias Laura veel ei käi ja järgmise nädala algusest jääb abikaasa jälle koju, sest jõuludeks sünnib keegi, keda me ise kutsume „töönimega“ Sass.

Enne proovi algust tegelen kirjavahetusega ja siis lähen jälgin natuke proovi. Homme on kontsert, mis pühendatud Gija Kantšeli 75. juubelile.


8.42 Puder söödud, habe aetud, lehed läbi vaadatud, lips ees … Huvitav, et praegu ei möödu päevagi, mil ERSO teema otseselt või kaudselt pressis kajastatud poleks.
Nüüd laps riidesse, ise riidesse ja tööle.

7.30 Äratuskell tegi oma töö ja päev algas. Ees ootavad hommikused toimetused. Kui meie peres on keegi, kes absoluutselt alati säravas rõõmsas tujus ärkab, siis on see jaanuaris 2-aastaseks saav Laura Adele. See on päevale ilus algus. Varsti peaks valmima ka hommikupuder. Naljakas — ise pole aastaid hommikusöögiks putru söönud, aga väga hea on.