Jättes kõrvale volinikukandidaatide head ja vead – sellest saab niikuinii lähipäevil palju lugeda - tasub kuulamistega seoses rõhutada kaht asja.

Esiteks asjaolu, et Euroopa Komisjon ei ole kuskil kõrgel kantslis asuv salaliit, millel puudub igapäevaeluga igasugune seos ja mis ei pea kellelegi aru andma. Kuulamised toovad esile valusad küsimused ja lõpptulemus ei ole sugugi ette kindel. Seda nägime 2004. aastal Rocco Buttiglione juhtumist. Itaalia volinikukandidaadi tõekspidamised homode ja naiste osas ei passinudki lõpuks Euroopa Parlamendile.

See, et tuleb tõsine "andmine", nähtub ka asjaolust, et volinikukandidaadid valmistuvad kuulamiseks tõsiselt ka erialaselt, püüdes mõista, mis neid viie järgmise aasta jooksul ees ootab.

Puhtformaalselt on õigus neil, kes ütlevad, et komisjoni ametisse ei valita, vaid et iga liikmesriik esitab enda volinikukandidaadi. Kuid see on ju ainult pool tõde. Teine pool seisnebki selles, et liikmesriigi kandidaat peab läbima otse valitud Euroopa Parlamendi saadikute kuulamise.

Kuigi koos jutuga Euroopa Komisjoni kättesaamatust positsioonist kõrgsfäärides käib pidevalt jutt Euroopa Parlamendi mõttetusest ja deklaratiivsusest, on kuulamised kõike muud kui deklaratiivsus. Pealegi ei ole Euroopa Parlamendi kuulamised sugugi ainus tõehetk, nagu mõnikord on üritatud väita. 1. detsembril jõustunud Lissaboni leping paneb parlamendile suuremad kohustused.

Jääb vaid loota, et Euroopa Parlament ei asu volinikukandidaate "grillima" üksnes oma võimu deklareerimise nimel, vaid ikka sisulistest küsimustest lähtudes. Meenutatagu, et 2010. aasta on eriline, sest üle hulga aja pole Euroopa Liit silmitsi põhiseadusliku kriisiga. Nii eurosaadikud, komisjon, eesistujamaa ja ka liikmesriikide poliitikud saavadki tegeleda muude küsimustega. Masu ajal on selline võimalus igati teretulnud ja volinikukandidaadid saagu ametisse ikka oma oskuste poolest. Sest aeg ei oota.

Artikkel väljendab autori isiklikke vaateid. Arutlusi Euroopa teemadel on võimalik lugeda ka Euroopa Komisjoni Eesti esinduse euroblogist.