Seoses Luurekeskagentuuri (CIA) juhitud poliitilise operatsiooniga võtavad eriüksuslased ühendust Afganistani opositsioonirühmitustega, ütlesid ametnikud Reutersile.

Eriüksuslaste väike kontingent võib järgmistel nädalatel suureneda, et täita USA tõotus tabada terroris süüdistatud saudi äärmuslane Osama bin Laden, lisasid ametnikud.

“See on väga, väga varane staadium,” ütles üks kaitseametnik, keeldudes täpsustamast, millal USA üksused Afganistani saabusid.

Päev varem olid USA kaitseametnikud teatanud, et Ameerika Ühendriigid toetavad Afganistani opositsioonivägesid võitluses Talibani vastu õhurünnakute ja laskemoonaga ning peatselt asuvad sõtta ka USA maavägede üksused.

Ametnikud keeldusid kinnitamast või ümber lükkamast ajalehe Washington Post teadet, et USA eriüksused on Lõuna-Afganistanis, et tõhustada CIA katseid mõjutada puštuni liidreid ametlikult Talibanist lahku lööma.

“Praegu on kohal vaid käputäis USA sõjaväelasi ja pole tõenäoline, et need kasvaksid kümnendi eest Pärsia lahe sõtta koondatud tavavägede suuruseni,” vahendas Post kaitseametnike sõnu.

Teine ametnik ütles lehele, et peatselt saadetakse välja täiendavad üksused muude missioonide tarvis nagu luure, õhurünnakute sihtmärkide kindlakstegemine ja “erandjuhtudel ka otserünnakud Talibanile või terroriliidritele”.

Praegu Afganistanis viibivad roheliste barettide eriüksused tegutsevad 12-meheliste meeskondadena ja rahuajal treenivad nad välisriikide armeesid. Sõjaajal on nende ülesandeks luure vaenlase territooriumil, sissivägede organiseerimine ja rünnakud konkreetsete sihtmärkide pihta.

USA kaitseminister Donald Rumsfeld andis neljapäeval esmakordselt avaliku lubaduse toetada Põhjaliitu. USA toetab opositsioonivägede pealetungi Kabulile ja Mazar-i-Sharifile õhust ja annab neile laskemoonaabi.

Üks Talibani ametnik ütles reedel, et Afganistani valitsev liikumine ei ole väidetavalt tema territooriumil tegutsevatest Ühendriikide eriüksustest midagi kuulnud.

“Ma võtsin asjaga seotud inimestega ühendust ja nad ütlesid mulle, et nende (eriüksuste) viibimisest Islamiemiraadi kontrollitaval territooriumil ei ole mingit märki ega tõendit,” ütles infoministeeriumi ametnik Abdul Hanan Himat.