Keskerakonna peasekretäri Küllo Arjakase sõnutsi jääb enamik erakondi kampaaniate eest ka mõnevõrra võlgu ja neid võlgu makstakse veel tavaliselt pool aastat.

“Ma arvan, et Riigikogu valimised tulevad natukene odavamad, aga ma ei julge praegu öelda, kuivõrd ja ega me sellest 12 miljonist kroonist kõrgemale minna ei taha.”

Parlamendivalimised teeb tema sõnul odavamaks asjaolu, et kandidaate on palju vähem ja raha saab kasutada kontsentreeritumalt.

“Kahtlemata esimene ring oli väga kulukas ja sellest on ka Keskerakonnal praegu veel võlgnevusi. Teine asi on põhimõtteline — seekord on ainult 125 kandidaati ja 12 valimisringkonda.“

Ka Isamaaliit ja Rahvaerakond Mõõdukad prognoosivad samuti, et kulud suurt ei kasva. Mõõdukate peasekretär Tõnu Kõiv ütles, et ilmselt kulutab nende partei telereklaamile ja välireklaamidele edaspidi vähem ja suunab rohkem raha isiklikumale lähenemisele.

“Millega me püüame odavamalt hakkama saada võrreldes Riigikogu valimistega, on püüda rohkem keskenduda kohtumistele ja otsesuhtlemisele valijatega ja vähem keskenduda ajuloputusele plakatitega tänaval,” rääkis Kõiv. “Me tõdesime kohalikel valimistel seda, et kuigi me tegime enda jaoks kõigi aegade kõige intensiivsema kampaania välimeedias, jääb see siiski sellistele erakondadele nagu Keskerakond alla.”

Peasekretäri kinnitusel kavatsevad Mõõdukad kulutada 5-6 miljonit krooni. Sarnastest numbritest kõneles ka Isamaaliidu peasekretär Tarmo Loodus, kes taunis kalleid kampaaniad.

“Isamaaliit arvab seda, et sihuke hooletu raha kulutamine ohjeldamatu reklaami peale ei ole mõistlik tegu ja seetõttu on meie rahad, mis me kulutame suhteliselt väikesed, mis nad olid ka kohalike valimiste aegu. Suurusjärk on kusagil viis miljonit krooni.”

Erakondade suurrahastaja transiidiärimees Aadu Luukas ütles paari nädala eest Äripäevale, et ega kolmikliidu toetamine suurt õnne ei toonud.

Samas kinnitas Mõõdukate peasekretär, et siiani on rahastajad üsna helded olnud ja näiteks Mõõdukate ebaedu valimistel pole rahastajaid “ei” ütlema pannud. Teine suurrahastaja Urmas Sõõrumaa, kes on turvafirma Falck omanik, kinnitas, et kavatseb ühtmoodi toetada kõiki suuremaid erakondi.