Lugupeetud president Rüütel! Mäletan hästi, kuidas 11 aastat tagasi vedasime koos Eesti riigivankrit Euroopa Liiduga liitumise poole. Teie presidendina, mina Riigikogu esimehena.

See oli aeg, kus kaalukeel oleks võinud kalduda ühele või teisele poole, kuigi täna on isegi raske seda teist teed ette kujutada. See oli aeg, kus rahval oli referendumil võimalus öelda, kas me tahame kuuluda sellesse liitu. Kutsusime mõlemad toona inimesi üles ühinemist toetama ja igast sel ajal hääletamas käinud kolmest inimesest kaks seda mõtet ka toetas, mäletate?

Praegu tundub EL meile nii oma ja loomulik, meie olemegi Euroopa Liit. Tasub meeles pidada, et oleks võinud minna ka teisiti. Mitte kõigil geograafiliselt Euroopasse kuuluvatel rahvastel ei ole võimalik töötada, reisida ja tegeleda ettevõtlusega riikide piire arvestamata. Mitte kõigil geograafiliselt Euroopasse kuuluvatel riikidel ei ole olnud võimalust osa saada neist võimalustest, mida EL meile andnud on.

Need teemad, mida ELi astudes oluliseks pidasime, on olulised ka praegu. Pean sarnaselt Teiega oluliseks, et me tagaks Eesti keele, rahvuse ja kultuuri säilimise läbi aegade. Ainult see saabki olla ühe riigi ja rahvuse iseolemise peamine eesmärk.

Aga julgen Teile kinnitada, et eksite, kui arvate, et praegune Euroopa on tupikteel, võim ja otsused on antud Brüsselisse ning meie omariiklus ja rahvuse säilimine on ohus. Tõtta öelda olen isegi üllatunud, et Teie sellist ohtu ka tegelikult reaalseks peate.

Julgen Teile kinnitada, et Euroopa Liit on jätkuvalt rahvusriikide liit ja tugev EL ei ohusta meie rahvuslikku iseolemist. Pigem vastupidi - meie huvides on tugev ja võimekas Euroopa Liit. Viimase poole aasta sündmused Ukrainas ning Euroopa Liidu loidus sellele reageerimisel näitab, et pigem on meil vaja seda liitu veelgi tugevdada.

Aga ei ole alust eeldusel, et see on võimalik ainult rahvusriikluse hinnaga. See ei ole õige ja ma usun, et Te tegelikult teate seda. Just tugev Euroopa Liit aitab kõige paremini tagada meie rahvuse, omariikluse, keele ja kultuuri säilimise.