Alates esimesest veebruarist alustavad Elion ja Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse infoturbeintsidentide käsitlemise osakond arvutikaitse projektiga, mille eesmärgiks on vähendada pahavara levikut Eesti internetiruumis.

„Üha laialdasemalt levivate viiruste ja arvutis pesitseva pahavara tõttu võib aset leida arvutisse salvestatud andmete vargus, rämpsposti saatmine, internetiühenduse ummistamine või internetiühenduse omaniku nimelt internetipangas toimingute tegemine,“ kirjeldas projekti Elioni infoturbejuht Toomas Bergmann.

Projekti raames teeb Elion koostööd Eesti infoturbe intsidentidega tegeleva üksusega CERT Eesti (Computer Emergency Response Team), mis varustab Elioni ajakohase infoga arvutiviiruste ja pahavaraga seotud internetiaadresside osas.

CERT Eesti andmete põhjal tuvastab Elion nakatunud arvutitega kliendid, katkestab lühiajaliselt nende internetiühenduse ja kuvab sirviku (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome jt.) aknas kasutajat informeeriva hoiatuse. Internetiühendus taastatakse niipea kui klient kinnitab oma valmisolekut ohtudega tegeleda. Samuti annab Elion kliendile infot võimalike abinõude kohta.

CERT Eesti infoturbe ekspert Tarmo Randeli sõnul ei pruugi isegi värskeima viirusetõrje ja tulemüüriga arvutiga kasutaja teada kui arvuti on nakatunud. "Nimelt on pahavara loojad teinud märkimisväärseid pingutusi pahavara varjamise nimel ja pahatihti on see neil ka õnnestunud," selgitas Randel.

"Koostöö eesmärk on suurema õnnetuse ärahoidmine juhtudel, kui inimene ei oska kahtlustadagi, et tema arvutisse on kurivara salaja sisse pugenud. Sellisel viisil kasutajatele võimalikest probleemidest teada andmine on suurte interneti teenusepakkujate seas viimasel ajal üha populaarsemaks muutunud. Sarnane lahendus toimib aastaid Hollandi teenusepakkujal XS4ALL ning eelmisel aastal käivitas sarnase projekti Ühendkuningriigi telekomihiid Virgin Media. Nakatunud arvutite võrgust äralõikamist on teenusepakkujatele soovitanud ka Microsofti infoturbe eksperdid," rääkis Bergman.

„Klientidele, kelle veebilehitseja aknas hoiatus kuvatakse, soovitame juhised hoolikalt läbi lugeda. Internetiühenduste kasutajate teavitamist peame oluliseks eelkõige seetõttu, et kliendile võib teadmatus tuua kaasa reaalset kahju,“ rõhutas Elioni infoturbejuht.

Elioni ühendusi kasutab igapäevaselt ligi 200 000 era- ja äriklienti, sealhulgas riigiasutused ja suurettevõtted.

Ennetava arvutikaitse kohta saab lisaks infot CERT Eesti kodulehelt: www.ria.ee/ennetav-arvutikaitse