Uurimise eesmärk on selgitada välja, ega Windows 2000 ei võimalda Microsoftil laiendada domineerivat positsioni personaalarvutitelt serveritele.

Euroopa konkurentsivolinik Mario Monti ütles, et Microsofti vastu on esitatud süüdistused, et uus operatsioonisüsteem on üles ehitatud selliselt, et sellega on täielikult integreeritavad vaid firma oma tooted, mis seab konkurendid ebasoodsasse olukorda.

Lõpptarbijate, väiksemate arvutifirmade ja konkurentide süüdistuses väidetakse, et serverite üle kontrolli saavutamine annab Microsofti kontrolli alla lõpptulemusena ka elektroonilise kaubanduse ja internetimajanduse.

Microsoft teatas, et Windows 2000 ei riku EL-i konkurentsiseadust ning tuleb müügile graafikukohaselt.

"Meil ei ole mingit põhjust arvata, et see avaldaks mingit mõju Windows 2000 välja toomisele," ütles Microsofti pressiesindaja Erin Brewer.

Microsofti nõunik rahvusvahelise müügi alal Brad Smith ütles, et Windows 2000 on sobitatav teiste serveri operatsioonisüsteemidega.

Kui süüdistused leiavad uurimise käigus kinnitust, võib komisjon sundida Microsofti Windows 2000-s muudatusi tegema, vastasel juhul ähvardab teda trahv kuni 10 protsenti müügikäibest.

Ligi neljandik Microsofti teise kvartali 6,1 miljardi dollarilisest müügikäibest tuli Euroopast.

Plaanikohaselt esitleb Microsofti juhatuse esimees Bill Gates Windows 2000 17. veebruaril.