Itaalia ajaleht Corriere della sera teatab, et Saksamaa — mil on ühenduse liikmesriikide seast olnud enim reservatsioone immigratsioonipoliitika kommunaliseerimise osas — on valmis astuma esimesed sammud ühtse piirivalve loomiseks. Samuti käivad arutelud konkreetsete ühismeetmete osas illegaalsete immigrantide tuvastamiseks ning Euroopa Liidust väljasaatmiseks.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja Pietro Petrucci ütles täna Raadio Vaba Euroopale, et tegemist on sammudega, mis järgivad Komisjoni poolt juba kevadel välja pakutud plaane.

“Osa sellest, milles pressis kirjutatakse, on tegelikult juba käigus. Komisjoni tegi (kevadel) ettepaneku, mille Thessaloniki tippkohtumine ka heaks kiitis, piirivalve koordinatsioonikeskuste loomiseks, mis juba on töös Saksamaal ja Hispaanias. Saksamaal on juba ka teatav liidriroll (ühenduse) maapiiride kontrollimise organiseerimisel.”

Milles täpselt Saksamaa liidriroll seisneb, seda Petrucci ei kommenteerinud. Küll aga kinnitas ta, et Itaaliale on antud samalaadne juhtpositsioon lennujaamade piirikontrollide koordineerimisel, ning Hispaania ja Kreeka jagavad merepiiride valve korraldamist.

Plaanid ei tähenda hetkel veel, et oleks lõplik kokkulepe ühtse Euroopa Liidu piirivalve loomiseks. Euroopa Komisjon näeb ühist piirivalvet loomuliku lõppeesmärgina, kuid asjast enam huvitet liikmesriikide valitsused eelistavad hetke tegelda konkreetsemate detailidega.

Üheks integratsiooni pärssivaks teguriks on raha. Itaalia, Hispaania ja Kreeka sooviksid kõik ühistööd edendada Euroopa Liidu eelarve toel, Saksamaa samas peamise netomaksjana lisaraha anda ei soovi.

Saksamaa ja Itaalia siseministrid kinnitasid oma kohtumisel muuhulgas, et kiireid samme tuleb astuda Euroopa Liidu ühise viisaformaadi loomiseks. Tulevikus hakkavad Schengeni viisad muuhulgas kandma nn biomeetrilisi indikaatoreid nagu sõrmejäljed, kuid võimalik, et ka silma võrkkesta kujutis.

Itaalia eesistumine on samuti välja töötanud ulatusliku plaani illegaalide Euroopa Liidust väljasaatmise koordineerimiseks üle riigipiiride. Viimane on juba saanud inimõigusorganisatsioonide terava kriitika objektiks.

Kõiki loetletud ettepanekuid arutatakse Euroopa Liidu siseministrite kohtumisel 12-13 septembril Itaalias.