Kogu presidendikandidaatide arutelu pingsalt pealt vaadanud eksperdid pidasid kokkuvõtvalt kolmeks tugevamaks esinejaks Siim Kallast, Marina Kaljuranda ja Mailis Repsi, kellest kõige rohkem paistis silma Kallas.

"Siim Kallas alustas väga jõuliselt, et võttis juhtimise isegi saatejuhtidelt üle, siis ta natuke väsis. Kui Marina Kaljurand sai rääkida välispoliitikast, muutus ta palju jõulisemaks, toon muutus enesekindlamaks. Mailis Reps oli loosungitevaba ja lisaks põhiväärtustele julges ta välja tuua sõnumeid, mis ei ole suuremale osale meeltmööda," sõnas Karulin.

Mart Helme puhul toodi esile tema enesekindlus debatil, kuid teatav vastuolu väljaütlemistes ning ka negatiivsete väljendite kasutamine. "Kui püüan kinni lauseid, mida Mart Helme ütleb, siis ta väga palju apelleerib hirmule: näiteks "küberkaitsevaldkonda tuleb agressiivselt edasi arendada". Jõulised, agressiivsed kõnekujundid," viitas Lainas ja lisas, et Helme puhul tuleb välja paralleel USA presidendikandidaadi Donald Trumpi sõnavõttude analüüsiga.

Kiituse osaliseks sai ka Allar Jõks, kel on poliitilise debateerimise kogemust kanidaatidest kindlasti kõige vähem. "Jõks oli võrreldes varasemate debattidega selgelt konkreetsem, asjad paremini läbi mõelnud," ütles Moora.

Kokkuvõttes tõdesid eksperdid, et kuigi debatt oli huvitav ja sisukas, siis ei sellest ega ka ekspertide hinnangust nagunii ei sõltu, kellest saab järgmine Eesti president.

Täna toimus Delfi ja Eesti Päevalehe toimetuses presidendikandidaatide debatt, millest DelfiTV tegi otseülekande. Debateerimas sai näha Siim Kallast, Mart Helmet, Mailis Repsi, Marina Kaljuranda, Allar Jõksi ja Eiki Nestorit.

Debateeriti Euroopa, välispoliitika ja julgeoleku, riigi ja ühiskonna avatuse või suletuse ning majanduse ja sotsiaalpoliitika, seal hulgas maksude teemal.

Saadet juhtisid Eesti Päevalehe ajakirjanikud Tuuli Jõesaar ja Kärt Anvelt. Oma intrigeeriva küsimuse esitas igale debatis osalejale ka LP peatoimetaja Ingrid Veidenberg.

Vaata täispikka saadet SIIT.