Haridusminister Toivo Maimets peab selliseid koolitusi ebaeetiliseks, riikliku eksami- ja kvalifikatsioonikeskuse direktor Janar Holm keelas keskuse töötajail koolitustes osalemise päevapealt ära, kirjutas Eesti Päevaleht.

Lugu tuli ilmsiks, kui endise eksamikeskuse juhi Enn Männi perefirma kutsus õpetajaid põhikooli füüsika lõpueksami ja kolmanda klassi matemaatika tasemetöö koolitusele, kus ettekandjatena olid välja kuulutatud nende tööde koostajad. “Rääkisin Enn Männiga ja ta selgitas, et niisuguseid koolitusi on teised firmad aastaid korraldanud ja esinemas on käinud ka eksamikeskuse spetsialistid,” ütles Holm.

“See on eetiliselt lubamatu ning selge huvide konflikt,” ütles haridusminister Toivo Maimets. “Osal inimestel on riigitöö tõttu infole parem ligipääs ja nad kasutavad seda lisateenistuseks.”

Maimetsa sõnul sisaldavad koolitused teavet, mis peaks olema võrdselt kättesaadav kõigile ning see ongi avalik info. “Eksamikeskuse spetsialistide üks põhitöö on tutvustada eelmise aasta eksamite analüüse ning jagada metoodilist infot järgmise eksami kohta,” lausus minister. “Seda infot ei ole eetiliselt õige jagada tasulistel koolitustel.”

Jüri gümnaasiumi direktor ja koolijuhtide ühenduse esimees Martin Kaasik nimetas niisuguseid koolitusi tobedateks, kuid ta on olnud sunnitud oma õpetajaid neile saatma. “Kui koolitusel on teemaks riigieksam, siis on see nagu pühakiri, mille puhul ei saa arutadagi, kas õpetajad peavad minema või mitte — meie õpilastel peavad olema samasugused võimalused eksamit hästi teha kui teistel,” lausus Kaasik.

“Eksamimaterjalid on koostatud keeruliselt ja neist arusaamiseks tulebki õpetajail koolitustele minna,” lisas ta.

Viljandimaa Tarvastu gümnaasiumi õppealajuhataja Kersti Vunderi sõnul on küll palju kirjalikku materjali eksamite kohta, kuid vahetu teabevahetus asjatundjatega on õpetajale kasulik. “Muidugi võiks need koolitused toimuda eksamikeskuse poolt ning ei peaks olema tasulised,” ütles matemaatikaõpetajast õppealajuhataja. “Neil koolitustel ei öelda eksamiküsimusi ette ja seda ei oodatagi, kuid õpetajatel on näiteks vaja teada, kuidas üht või teist asja eksamitöös vormistama peab, et lapse hinne alla ei läheks,” lausus ta.

Vunderi sõnul on sel aastal tulnud peale tavapäraste riigieksamikoolituste pakkumiste hulgaliselt tasemetöökoolitusi. “Meie õpetajad on neist siiani loobunud,” lausus ta.

Enn Männi abikaasa ja koolitusi korraldava firma Westmonte Grupp juhatuse liige Tiina Mänd ütles, et ei pea õigeks eksamikeskuse ainespetsialistide kasutamist koolitusel. “Ametnikke me koolitama ei võta, vaid ikka tegevõpetajaid,” ütles Mänd.

Tiina Mänd tõdes, et koolituste teemad on seotud eksamiteks valmistumisega. “Küsimusi, mis on enne eksamit saladus, ei räägi ükski koolitaja välja,” lausus ta.

Ka Holm oli kindel, et eksamiküsimusi ei jagata. “Aga neis Westmonte Grupi koolituste reklaamides lubatakse, et midagi avalikust informatsioonist enamat teada saadakse ning see on ilmselgelt eksitav reklaam,” lausus Holm.

Kuni viis tundi kestev õpe maksab 350-500 krooni.