Nelja vooru väitlusteemadest on eelnevalt teada järgmised: poliitilised parteid peaksid saama riigi rahastust, hariduspoliitika üle peaksid otsustama kohalikud omavalitsused, kosmoseuuringud on mõttekad ning ajaloolise ebaõigluse vastu peaks kasutama positiivset diskrimineerimist.

Eestist sõitsid maailmameistrivõistlustele Holger Nõmm Tallinna Reaalkoolist, Tajo Oja Miina Härma Gümnaasiumist, Kadi Epler, Martin Mäesalu ja Mart Moora Hugo Treffneri Gümnaasiumist. Võistlejad valiti avaliku konkursi alusel.

„Väitlemine on üks oskus, mida meie koolide õppekavades otseselt ei ole, küll aga läheb seda väga paljudel ametikohtadel igapäevaelus vaja,” on haridus- ja teadusminister Toivo Maimets veendunud. “Kui õpilased on läbi mitmete voorude saavutanud üleriigiliselt häid tulemusi ja neid on kutsutud rahvusvahelisel tasemel omaealistega jõudu katsuma, siis on loomulik, et riik neid võimalusel ka aitab.” Ministeerium toetas Calgarysse sõitu ligi 150 000 krooniga.

Maailmameistrivõistlustel osaleb sel aastal 31 riiki. Kümme päeva kestva turniiri eelvoorudes kohtub iga võistkond kaheksa teise riigi esindusega, kuusteist parimat pääsevad edasi veerandfinaalidesse. Eelvoorud lõppevad 15. veebruariks, väitlejad saabuvad tagasi Eestisse 20. veebruaril, selleks ajaks on teada ka lõpptulemused.

Eelmisel aastal Stuttgartis toimunud võistlustel sai Eesti võistkond kaheksast voorust kaks võitu ning kohtunikelt kokku 6 häält. Eesti osaleb väitluse maailmameistrivõistlustel 1998. aastast.