Kui esimene kooliveerand oli lõppenud ning uus algamas, siis esimesed jõuluteemalised jutud hakkasid ka koolist koju saabuma: "Jõulukontsert ... kirikus", "Advendiaja avamine linna keskväljakul", "Jõulunäidend.... ". Juba hakkas kostuma ka jõululaule raadiokanalitelt ning televiisorist hakkas samuti jõulupakkumiste kohta reklaame tulema. Ja mida päev edasi, seda rohkem see jõul ikka sisse puges.

Peab tunnistama, et esimesed jõuluostud sai tehtud juba oktoobri lõpus, ikka selleks, et mitte soovitud kaubast ilma jääda ning et rahakotis detsembri palga kättesaamisele järgneval päeval tuul sealt jõululaulude saatel läbi ei tuhiseks.

Esimesed kaunistused majadele ilmusid aga esimese advendiga, seega õigeaegselt. Samas on meil väga ilus väike linnake ning kaunistused ehivad seda veelgi.

Seoses esimese advendiga on meie linnas traditsiooniks avada jõuluaeg kõikide koolide ja laulukooride ühise jõululauluga ning jõulukuusel küünalde süütamisega. Pean ütlema, et oleme uhked, et meie lapsed on sellest üritusest juba aastaid osa võtnud ja teevad seda ka tulevikus.

Ei ole küll jälginud, kuidas Eestis lapsed jõulupuhkusele jäävad, kuid meie lapsed lõpetasid kooliveerandi eelmise nädala reedel, millele järgneb nüüd kahenädalane jõuluvaheaeg. Jõuluveerand koolis tavaliselt lõppeb laste poolt esitatava jõulunäidendiga, millesse kõik lapsed kaasatakse ning kõigil on enda roll mängida.

Ilmad on meil hetkel siin tuulised ja vihmased ning mõnel pool Inglismaad lausa tormised, mille tulemusena paljud ei ole jõudnud jõuludeks oma perede juurde, seoses rongi- ja lennujaamade sulgemisega tormi tõttu.

Rääkides siinsetest jõulukommetest, siis näiteks siin on jõulud väga perekesksed ning selleks ajaks jäetakse ka igasugused erimeelsused uste taha ja istutakse kõik ühise laua taha. Jõulud on siin vast üks kõige suuremaid ja perekesksemaid pidustusi üldse. Siis ostetakse kingitusi kõigile: emale ja isale, vanavanematele, lastele, õdedele ja vendadele ning nende lastele. Kui külla on kutsutud jõulude ajaks veel teisigi sugulasi, siis ka neile ostetakse kingitused. Tundub meile küll natuke raha pillamise moodi, sest meie teeme kingitusi tõesti ainult enda perele - neile, kes ikka ühe katuse all elavad, kuid need on siinsed kombed.

Kui Eestis tähistatakse jõule 24. detsembril, siis siin tähistatakse päev hiljem. Siis on jõulusokk täis väiksemaid kingitusi, mis hommikul lahti harutatakse ja pärast seda on kirikusse minek. Kui aga sealt tagasi tullakse, siis hakatakse juba toimetama jõuluõhtusöögi valmistamisega ning lapsed avavad enda kingitusi kuuse alt.

Meie pere ei saa ikkagi ümber magushapukapsast ja verivorstist ning need maiused leiame ikka ja jälle poola poodidest, mida õnneks siin siiski leidub. Aeg-ajalt saab saadetud "Jõuluvanale" Eestisse palve saata Tallinna peenleiba ja soolasilku, mis just õigeks ajaks kohale jõuavad, et ka neid jõulude puhul tasakesi nosida, ise üle õla piiludes, et keegi seda ei näeks.