Kümne aasta taguse ajaga on tagasilöök kindlasti toimunud, selles pole mingit kahtlust. Kas näiteks Balti ketti oleks võimalik praegu korraldada, mitte mingil juhul!

Eestlaste rahvustunne on isegi väiksem kui Euroopa rahvastel: sakslastel näiteks on "Grosse Deutchland" alati olnud ja ka jääb, kuigi nad seda võibolla välja ei näita. Prantslastel niisamuti, nii et tegelikult on nad kõik ühed suured shovinistid.

Eestlastel pole midagi, nad on praegu nagu Mõhk ja Tölpa, kes endaga midagi ei mõista peale hakata. Ajakirjandus aitab identiteeditusele veelgi kaasa ja kultiveerib ilusate ja edukate elulaadi. Ka poliitikud ütlevad kriisi otse välja, näiteks Tallinna linnapea väitel on Eesti nõrk kaubamärk. Isegi kui see on tõsi, ei tohiks niisugust asja ütelda Isamaaliidu liige!

Ma arvan, et kui nüüd üks paras purakas tuleks, siis oleks võimalik eestlasi jälle ühe mütsi alla saada, kuigi ma kahtlen ka selles.

Teine võimalus eeldaks tugevat tegutsemist, kuid see eeldaks korraliku ühiskonnateaduse olemasolu, mis meil Eestis puudub, olen kindel. See eeldaks ka uuringuid, mida ei ole siin tehtud juba vähemalt kakskümmend viis aastat. Läheneda tuleb süvitsi, ning kõige aluseks tuleb vastata küsimusele "miks"?