Iga-aastasest BSA (Business Software Alliance) globaalsest tarkvarapiraatluse uuringust ilmneb, et 2010. aastal kasvas kasutatava piraattarkvara hinnanguline väärtus Eestis 20% ehk 16 miljoni euroni.

Eestis jäi piraatluse tase 2010. aastal 50% juurde, mis on sama tulemus, mis eelneval kahel aastal ning ühe protsendipunkti võrra vähem kui aastal 2007. Litsentseerimata tarkvara hinnanguliseks väärtuseks Eestis oli eelmisel aastal 16 miljonit eurot, kasvades 2009. aastaga võrreldes 20%. Lätis ja Leedus on piraatluse tase mõnevõrra kõrgem, vastavalt 56 ja 54%. Sealjuures näiteks Soome ning Rootsi võivad uhked olla poole väiksema piraatluse tasemega võrreldes Eestiga, kuivõrd mõlemas riigis on see juba mitmendat aastat vaid 25%.

Piraattarkvara hinnanguline väärtus maailmas kasvas hüppeliselt 14% võrra, ulatudes 41 miljardi euroni. Võrreldes aastaga 2003 on see näitaja kahekordistunud.

„Ühelt poolt toidab inimeste harjumust kasutada litsentseerimata tarkvara teadmatus, ent teisalt on levinud väärarusaam, et piraattarkvara kasutamisega ei põhjustata kellelegi kahju. Kiputakse unustama, et selline teguviis pärsib IT-valdkonna arengut ning innovatsiooni, sest ükski arendaja ei taha oma toodet paremaks teha teadmisega, et seda pidevalt varastatakse,“ rääkis BSA esindaja, vandeadvokaat Kaido Uduste.

Kuigi uuring näitas, et tarbijad eelistavad legaalset tarkvara (81%), kasutatakse tarkvara sageli teadmatusest illegaalselt. See probleem on eriti sage arenevatel turgudel. Kõige sagedamini seisneb piraattarkvara kasutamine selles, et ostetakse üksik litsents mõnele programmile, kuid seejärel installeeritakse see mitmesse arvutisse. 60% kodukasutajatest ning 47% äriklientidest peavad sellist teguviisi ekslikult legaalseks.

Eesti tarbijaskonna teadlikkuse tõstmisega piraattarkvara kahjulikkusest tegeleb Eesti Äritarkvara Liit (EÄL), kelle tegevjuhi Martin Hiire sõnul oskab suurem osa ärikasutajatest täna seadusliku tarkvara kasutamise eeliseid hinnata ning on teadlik ka piraattarkvara kasutamise tagajärgedest. Kui kasutaja ei ole seaduspärases kasutamises kindel, võib ta alati pöörduda info ja nõuannete saamiseks EÄLi poole.

Ülemaailmne tarkvarapiraatluse tase langes 2010.a. vaid ühe protsendipunkti võrra, jõudes 42%-ni. Maailma kõrgeim piraatlusetase on Gruusias (93%), järgnevad Zimbabwe (91%) ning Jeemen, Bangladesh ja Moldova (90%). Piraattarkvara hinnanguline väärtus on aga kõige suurem USA-s, Hiinas ning Venemaal.

Business Software Alliance (BSA) on mittetulunduslik organisatsioon, mis on loodud tarkvaratööstuse ja nende riistvaratootjatest partnerite eesmärkide saavutamiseks. Tegemist on turvalise ja õiguspärase digitaalse maailma edendamisele enim pühendunud organisatsiooniga. Peakorteriga Washington DC-s on BSA tegev rohkem kui 80 riigis.

Tarkvarapiraatlus seisneb eelkõige autoriõigusega kaitstud tarkvaraprogrammi loata reprodutseerimises, levitamises, kättesaadavaks tegemises või kasutamises.