“Saime kiita, et oleme ka tudengite esindaja delegatsiooni kaasanud,” ütles Berliinis viibiv haridus- ja teadusminister Toivo Maimets reedel BNS-ile.

Maimetsa sõnul ei ole enamiku riikide delegatsioonidel üliõpilaste esindajat kaasas.

Berliinis Euroopa haridusministrite kohtumisel otsustati lähema kahe aasta jooksul keskenduda kolmele punktile, millest üks on tudengi vaba liikumine Euroopa piires, teine kõrghariduse kvaliteedi kindlustamine ning kolmas üleminek kaheastmelisele süsteemile.

Maimets ütles, et punkt, mis puudutab üliõpilaste vaba liikumist Euroopas, kätkeb endas tervet komplekti ehk nii diplomite vastastikust tunnustamist, ainepunktide teise riigi ülikooli ülekandmise võimalust kui ka kvalifikatsioonitunnistuste ühtlustamist ja vastastikust aktsepteerimist.

“Kõrghariduse kvaliteedi kindlustamisel leiti, et see on üldiselt õppeasutuse enda mure, kuid riik peab olema selle juures koolidele toeks,” sõnas Maimets.

Kaheastmelise süsteemi kohta kommenteeris minister, et selles on Eesti paljudest teistest riikidest ees, sest üldjoontes on Eesti ülikoolides 3+2 süsteem juba tehtud. “Me oleme Euroopas enne eurooplasi,” nentis Maimets.

Berliinis toimuv konverents on 1999. aastal 29 riigi vastu võetud ühtset Euroopa haridusruumi toetava Bologna deklaratsiooni teine jätkukonverents. Esimene toimus kaks aastat tagasi Prahas ning järgmine leiab aset kahe aasta pärast Oslos.

Peale seniste 29 riigi ühines seekord deklaratsiooniga veel seitse riiki: Andorra, Albaania, Bosnia ja Hertsegoviina, Makedoonia, Serbia ja Montenegro, Vatikan ning Venemaa.

“Toetasime Venemaa liitumist, sest tähtis on, et Venemaa hakkaks täitma samu põhimõtteid. Ka meil on siis oluliselt lihtsam nendega suhelda,” sõnas Maimets.

Varem olid Bologna deklaratsiooniga ühinenud Austria, Belgia, Bulgaaria, Eesti, Hispaania, Holland, Iirimaa, Island, Itaalia, Kreeka, Leedu, Luksemburg, Läti, Malta, Norra, Poola, Portugal, Prantsusmaa, Rootsi, Rumeenia, Saksamaa, Slovakkia, Sloveenia, Soome, Suurbritannia, Šveits, Taani, Tšehhi ja Ungari.

Peale Maimetsa kuuluvad Eesti delegatsiooni ka haridus- ja teadusministeeriumi kõrgharidustalituse juhataja Heli Aru, Tartu ülikooli rektor Jaak Aaviksoo, Tallinna pedagoogikaülikooli rektor Mati Heidmets, Tartu lennukolledži rektor Villu Mikita ning Eesti Üliõpilaskondade Liidu juhatuse esimees Piret Hartman.