Välisminister Urmas Paeti sõnul on oluline, et OSCE sai alustada vaatlejate saatmist Gruusiasse, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

“Kindlasti peaks vaatlejate arv olema palju suurem, kui see on hetkel,” ütles välisminister Paet. “OSCE-l peab olema võimalus saata Gruusiasse kuni sada lisavaatlejat,” märkis ta.

Välisminister lisas, et vaatlejatel peab olema ligipääs kõikidesse piirkondadesse üle kogu riigi, sealhulgas Lõuna-Osseetia territooriumile, mis on praegu Venemaa kontrolli all. “Vastavalt relvarahuleppele peab Venemaa väed viivitamatult kogu Gruusia territooriumilt, kaasa arvatud nn puhvertsoonidest, välja tõmbama,” rõhutas Paet.

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon otsustas möödunud nädalal saata Gruusiasse viivitamatult 20 vaatlejat. Sõjalised vaatlejad jäävad Gruusiasse esialgselt pooleks aastaks. OSCE sõjaliste vaatlejate ülesanne Gruusias on jälgida relvarahuleppe täitmist ning vaherahu tingimuste rikkumiste esinemisel nende fikseerimine.

OSCE missiooni raames saadetakse Gruusiasse kuni sada relvastamata sõjalist vaatlejat erinevatest riikidest. Ülejäänud suunduvad Gruusiasse kohe, kui vastava otsuse on langetanud OSCE Alaline Nõukogu.