ERKFi tegevdirektori Toivo Toomemetsa sõnul jagatakse ERKF stipendiume ja toetusi juba üheteistkümnendat korda.

Seekord on lisaks üldistele taotlustele võimalik stipendiumeid ja toetusi taotleda juba 42 Sihtasutuse Eesti Rahvuskultuuri Fond nimelisest allfondist. Üheteistkümnenda jagamise umbes 3,4 miljoni kroonisest üldsummast läheb näiteks 620 000 krooni kodumaise kõrghariduse toetamise programmiga seotud stipendiumide katteks.

ERKFi nõukogu esimehe Eri Klasi sõnul teeb sihtasutuse nõukogu esitatud taotluste alusel oma otsused 24. ja 25. novembril.

"Tahaksin kõigile meelde tuletada, et ERKF-il on ka nimelisi allfonde, mis toetavad teisigi eluvaldkondi peale tavapäraselt kitsalt kultuuriga seonduvate valdkondade," rääkis Klas. Nii toetavad Antti Piippo Fond ja Nokia Fond tehnika- ja majandusteadlaste koolitamist, Võrumaalt pärit üliõpilasi toetab sel aastal Robert Lepiksoni Fond, Kolga Keskkooli üldiseid haridustaotlusi ja kooli lõpetajaid haridustee jätkamisel toetab Anton Aare Mälestusfond, kirurgide koolitust ja täiendõpet toetab Professor Uno Sibula Fond, üliõpilassporti toetab Sõnumilehe Fond ja ülikoole abistab õppevahendite soetamisel Ernst ja Erica Kesa Fond. "Eriti tahaks rõhutada, et jätkuvalt toetab parvlaev "Estonia" katastroofis orvuks jäänud laste haridusteed Tallinna M/S "Estonia" Fond," märkis Klas.

Tänavuse ERKF-i stipendiumite ja toetuste jagamise taotluste vastuvõtt lõpeb pühapäeval, 15. oktoobril, kell 16.00.

Üldjuhul ei toetata CD-de väljaandmist, remonttöid ega ka mälestusmärkide püstitamist; tehnika ja seadmete ostmist; välismaal õppimist erialadel, mida saab õppida ka Eestis (v.a. täiendõpe).

Esimest korda jagatakse sel aastal stipendiume Ameerika Ühendriikides elavate Hans Mirka, Jako ja Adu Abeli poolt moodustatud Abel-Mirka Fondist eesmärgiga toetada Eesti majandusteaduste üliõpilaste koolitust Ameerika Ühendriikides; Kirjanik Juhan Jaigi järeltulijate poolt moodustatud Juhan Jaigi Mälestusfondist eesmärgiga toetada laste- ja noorsookirjanduse arengut Eestis; Sinebrychoff Eesti Fondist eesmärgiga toetada kultuuriaasta parimat debüüti ja Rootsis elava proua Tiina Våghammari poolt moodustatud Tiina Liiviku Fondist eesmärgiga toetada Tartu gümnaasiumides õppivaid hea õppeedukusega õpilasi, kelle kodune majanduslik kindlustatus on nõrk.

Juba neljandat aastat võtab ERKF vastu taotlusi ka professor A.R. Cederbergi stipendiumidele. A.R. Cederbergi stipendiume antakse välja koostöös Soome Kultuuri Sihtkapitali, Soome Rahvusarhiivi ja Eesti Riigikantselei Arhiivide osakonnaga eesmärgil edendada Soome ja Eesti arhiivide ühistööd ja anda Eesti arhiivinduses töötavatele inimestele võimalus arendada oma ametioskusi Soome arhiivinduse ja Soome arhiivide tegevusega tutvudes.

Taotlusi võetakse vastu Sihtasutuse Eesti Rahvuskultuuri Fond aadressil A. Weizenbergi 20a — 13 (III korrus) Tallinnas.