Kommenteerides ETV hommikuprogrammis "Terevisioon" USA valitsusvälise organisatsiooni Freedom House poolt avalikustatud maailma internetivabaduse pingerida, märkis Viik, et Eesti esikoht selles on igati õigustatud, vahendab ERR.

"Internetivabadus praegusel hetkel kombineerib endas klassikalised inimõigused, sõnavabaduse infoühiskonna kontekstis 21. sajandil," lisas ta. Viik rõhutas samas, et tervelt 3/4 ligi 2 miljardist internetikasutajast üle maailma ei saa vaba internetti kasutada. See on kas tehniliselt või sisuliselt valitsuse poolt piiratud, sealhulgas kuni karistusteni välja. Saatekülaline avaldas siiski lootust, et laialt levinud piirangutest hoolimata ei kao vaba internet maailmast kuhugi.

Vabaduse tabeli tipus on Eesti (järgnevad USA ja Saksamaa). Trendina on hoiatav interneti vabaduse piiramise strateegilisus ja planeeritus valitsuste poolt - tegemist pole enam juhuslike sahmimistega, vaid institutsionaliseerunud tegevusega, millega teadlikut piiratakse tehniliste ja regulatiivsete meetmetega interneti kasutust – tsensuur, blogijate arreteerimine, küberrünnakud.