Vanema naise abielu või suhet endast noorema mehega peetakse millegipärast erandlikuks. Mäletan keskkooli ajast skandaali, kui naisõpetaja kena abituriendipoisu pärast abielu lahutas. Üks mu sõber peab lubamatuks olukorda kui naine kasvõi mõne kuu mehest vanem on - tema arvates selline suhe ei toimi ja mees hakkab kohe kõrvalt nooremaid naisi vaatama.

Endast noorema mehe poole kiikamist peavad tabuks ka paljud naised - issand, tunneksin ennast lapsevägistajana!. Ja mis kõige tähtsam - mida küll teised arvavad? Kusjuures arvavadki. Näiteks arvavad, et endast kümme aastat vanema naisega koos elav mees ei käi seltskonnas seetõttu, et ta häbeneb oma kaaslast. Või et vanem naine, kindlasti riiakas tulehark, ei luba meest välja. Säärase mõtlemismalli juured on kinni talupojakultuuris - eeldati, et mees saab enne nö jalad maha, seab majapidamise sisse ja alles siis kosib endale kena nooriku. Patriarhaalse kultuuri (ja ükskõik mida räägitakse, teistsuguseid kultuure me ei tunnegi) traditsioonide kohaselt peabki mees - perekonnapea olema vanem ja väärikam.

Leiutatud on isegi igasugu valemeid, missugune vanusevahe kõige õnnelikumaks teeb - mehe vanus jagada kahega ja liita 18, siis saab mehele sobiva partneri vanuse jne. Vanema mehe ja noorema naise kooselu õigustuseks on pakutud nii asjaolu, et naine vananevat rutem kui mees kui ka seda, et naise-mehe võime lapsi saada kahaneb ajas erineva kiirusega. Tänapäeva meditsiin ja kosmeetika/tervishoid on nende argumentide kaalukust kõvasti kahandanud.

Kas uuringu tulemus muudaks sisutuks ka Eesti feminismi? Feministide üks põhiteese on, et suhted peavad olema võrdsel alusel. Nad peavad lubamatuks seda, et ühiskondlikult aktsepteeritavaks peetakse vanema (ja rikka) mehe suhet endast noorema naisega ja tabuks vana naise ning noore mehe suhet. Tuleb välja, et ainult 24% eesti meeste elukaaslane on neist noorem.

Selle uurimuse valguses muutuvad paljud senised tõekspidamised tobedaks ja eelarvamused sisutuks. Mis mõtet on pidada “normaalseks” vanema mehe-noorema naise kooselu, kui tegelikkuses keegi enam seda ei järgi?

Kas vanusest üldse sõltub midagi? Kui inimene sulle meeldib, siis ei tasu ju tühjast-tähjast - nagu erinev sünniaasta -- tüli teha?