26. oktoobril alustab RIA teavitust lapsevanematele, kutsudes emasid ja isasid huvituma lapse tegemistest internetis ning rääkima lapsega turvalisest veebikasutusest. 

Teavituse raames avatakse netileht www.netiohud.ee, kust lapsevanemad leiavad näpunäiteid teema käsitlemiseks lapsega. Lehel saab esitada küsimusi Lasteabi spetsialistidele ning kuulata-vaadata teiste lapsevanemate kogemusi. 

Teavituskampaaniat toetab Eesti Draamateatri näitleja Kersti Heinloo. Alates 26. oktoobrist peab ta Twitteris päevikut, kus kirjutab enda kogemustest koos lapsega interneti avastamisel. Kersti Heinloo sissekanded leiab aadressilt http://twitter.com/kerstiheinloo.  

Huvitavaid fakte: lapsed ja internet

  • Eestit iseloomustab koos Hollandi, Norra ja Suurbritanniaga nii laste internetikasutuse kui internetiriskide kõrge tase. Eestis kasutab internetti 93% kõigist 6-17-aastastest lastest. Sellega jagab Eesti Hollandi ja Taaniga 27 Euroopa riigi seas 2. - 4. kohta. Esikohal on Soome, kus netti kasutab 94% lastest. Eesti lapsed ja noored otsivad internetist enamasti meelelahutust, mänge ja lõbutsemist.
  • Ohuolukordadega on internetis kokku puutunud 57,7% Eesti lastest (Euroopas keskmiselt 30,8%). Seejuures teab 45,4% Eesti lastest, mida nendes olukordades ette võtta (Euroopa keskmine 66%).
  • Vaid pool Eesti emadest-isadest vestleb lapsega sageli sellest, mida laps võrgukeskkonnas teeb. Euroopa Liidu keskmine näitaja on 74%. Eesti lapsed on keskmisest aktiivsemad oma vanematelt internetialase nõu ja abi küsimisel: seda on teinud 40% lastest. EL-is keskmiselt on see näitaja 32%.
  • Eesti lapsevanemad on võrdlemisi muretud lapsi puudutavate riskide suhtes. Näiteks 33% Eesti lapsevanematest tunneb muret võimaluse pärast, et tema last internetis kiusatakse. EL-s tervikuna on see näitaja 54%. 39% Eesti 6-17-aastaste laste vanematest on väga või mingil määral mures võimaluse pärast, et tema laps langeb sobimatu võrguflirdi ohvriks. Sama näitaja on Euroopa Liidus keskmiselt 60%.
  • Uuringutulemused viitavad, et mida vanemaks saab laps, seda vähem kontrollivad lapsevanemad tema internetikasutust.