Eesti suurim elektrooniliste kaubadokumentide vahendaja Telema AS on 2007 aasta esimese üheksa kuu jooksul edastanud 1,6 miljonit dokumenti.

See on 33 % rohkem kui 2006. aasta samal perioodil. Telemat läbinud e-dokumentide alusel tarnitud kaupade rahaline väärtus kasvas aga 2006. aasta 8 miljardilt kroonilt 16 miljardi kroonini käesoleval aastal ehk liga 2 korda.

Telema e-teenused võimaldavad kasutajatel edastada ja saada elektrooniliselt arveid, saatelehti, pakkumisi, tellimusi, aruandeid ja teisi äridokumente. Telema süsteemiga on liitunud ligi 600 Eesti kaubandusettevõtet ning tootjat, suuremad kliendid vahetavad dokumente rohkem kui 400 partneriga. Kokku on Telemas kirjeldatud üle 1200 erineva tarnekoha.

Telema tegevdirektori Maiko Kalvet'i sõnul on elektroonilise dokumendiliikluse pidev kasv üha kallinevat inimtöö hinda arvestades loomulik: "Ühe enam ettevõtteid mõistab, et üks lihtsamaid igapäevatöö efektiivistamise võimalusi on viia oma suhtlus kaubanduspartneritega e-dokumentidele".

Telema AS loodi 2000. aastal, mil alustati erinevate majandustarkvarade vaheliste elektrooniliste dokumentide (arved, saatelehed, pakkumised, aruanded) vahendusteenusega. 2001. aastal lisandus Telema MMT (mobiilsed müügimehed), mille eest võideti Aasta Logistikateo auhind. 2002. aastal tuldi välja innovaatilise teenusega Telema VMI (tarnija juhitav kaubavaru). 2007. aasta algusest tegutseb Telema aktiivselt ka Läti ja Leedu turgudel, kus ettevõtte eesmärgiks on saavutada jaekaubanduskettide ja tarnijate vahelises kaubadokumentide elektroonilises liikluses vähemalt 50-protsendiline turuosa.

Telema tehnoloogiapartneriteks on Microlink, Oracle ning EBSA. Eestis on Telemal kolmteist töötajat.