Johannesburgis 29. jaanuarist kuni 7. veebruarini toimuvatele õpilasväitluse maailmameistrivõistlustele sõidavad neli noort väitlejat ning nende treener Andreas Kaju ja delegatsiooni juht Katrin Viru, teatas Reimo Sildvee Eesti väitlusseltsist BNS-ile.

Möödunud sügisel väitlusseltsi korraldatud konkursil osutusid parimateks ja võistlustele sõidavad Liisa Tallinn Tallinna Prantsuse lütseumist, Rosa Rotko Pirita majandusgümnaasiumist ning Adrian Bachmann ja Daniel Poslawski Tallinna Inglise kolledžist.

Maailmameistrivõistlustel osalevad 34 riigi esindused, iga riigi parimad väitlejad. Turniir koosneb kahest osast: kaheksa eelvooru ning play-off-süsteemis turniir eelvoorude põhjal 16 paremale võistkonnale. Igas võistkonnas on kolm või enam inimest.

Eelvoorude teemadest on ette teada neli: “Valitsus toetab geipaaride õigust lapsi adopteerida”, “Kolmanda maailma võlg tuleks kustutada”, “Mõjukad riigid peaksid vastu võtma rohkem põgenikke” ja “Valitsus usub patendiõigustest loobumisse HIV-ravimite suhtes kolmanda maailma riikide tarbeks”.

Ülejäänud neli teemat teatatakse väitlejatele tund enne väitlusvooru algust. Finaali teema on: “Valitsus usub, et eelmiste generatsioonide tehtud vead tuleb kompenseerida”.

Treener Andreas Kaju sõnul on väga raske tulemust ennustada: “Kui meid loositakse raskesse alagruppi, siis tahaks loota jõudmist kolmanda kümne algusesse, võites kaks vooru kaheksast.

“Kui meile loositakse soodsamad vastased, ehk rohkem võistkondi, kes ei kõnele inglise keelt emakeelena, on reaalne jõuda teise kümne teise poolde, hea õnnega koguni 1/16 finaali,” ütles ta.

Takistustena, miks eesti ja ka teistel inglise keelt mitte emakeelena kõnelevatel väitlejatel pole suuri lootusi jõuda finaali, nimetas Kaju veel ka oskust dünaamiliselt inglise keelt kõneldes pidada intellektuaalseid ja erudeeritud debatte inglise keelt emakeelena kõnelevate väitlejatega.

“Sellisel kvalitatiivsel tasemel ei piisa enam sellest, et suudad panna ennast inglise keeles mõtlema. Sa pead lihtsalt olema osa sellest kultuuriruumist. Ütleme nii, et kui sa tahad finaali võita, pead sa olema võimeline vajadusel teravmeelitsema Uus-Meremaa või Singapuri sisepoliitilise olukorra üle,” kommenteeris treener oma hoolealuste pingutusi.

“Praegune ettevõtmine on pika tee algus, sest oleme 34 riigi hulgas vähesed, kelle emakeel ei ole inglise keel või kes ei omanda oma haridust selles keeles. Kogemusi saades areneme ise ja suudame ka paremini koolitada nooremaid väitlejaid,” kommenteeris Eesti väitlusdelegatsiooni juht Katrin Viru Johannesburgi sõitu ning lisas, et Eesti on osa väitlusmaailmast.

Eesti delegatsioon lahkub Tallinna lennujaamast 28. jaanuaril kell 16.20 lennuga Stockholmi.