Ajal, mil rohkem kui 30 000 majapidamist üle kogu maa vaevles elektrita, puhkes Eesti Energia (EE) sees teistsugune torm. Nimelt laekus esmaspäeva hommikul kontserni 2000 töötajale e-kiri pealkirjaga “Seotud isikute deklaratsioon”. See on ankeet, kus tuleb registreerida kõik hõimlased alates vanaisast, lõpetades lapselapsega, õest-vennast ja elukaaslasest rääkimata.

“Kui see on teadlik tegevus, siis see on psüühiline terror ja hirmujuhtimine. Kui see on kogemata, siis see on täielik juhtimisalane lollus,” on ühe EE tütarettevõtte juht riskijuhtimisosakonna bulla lugemist nördinud. Aastaid organisatsioonis töötanud mees peab end firma suhtes lojaalseks, aga ei suuda küsitlusega leppida ega alluvaid rahustada.

Küsitluse kaaskirja sõnul soovib riigi suurim tööandja suurendada organisatsiooni läbipaistvust, ennetada töötajate huvide konfliktide tekkimist ja kaardistada töötajaga “tööväliselt seotud” osapooli. Samas üllatab ja riivab ankeet paljusid oma äärmise, et mitte öelda gestaapoliku põhjalikkusega. Kui ankeedi täidavad kõik EE töötajad, tekib andmebaas hiiglaslikust sotsiaal­sest võrgustikust.

Peale isiklike huvide tuleb ära märkida abikaasa, elukaaslase või otseliini sugulase nimi, isikukood, aadress ja seos vastajaga. Samuti tuleb märkida mitte ainult lähedase töökoht, vaid kõik osalused, hääled või õigus kasumile mis tahes juriidilises isikus. Lisaks positsioon mis tahes juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorganis. Seega näiteks nõuab tööandja infot, et töötaja kuulub lasteaia hoolekogusse või tema elukaaslane asutas flamenko-entusiastide trupi.

EE sõnul jäävad esitatud andmed konfidentsiaalseks ja neid valdab personaliosakond. Kriitikute sõnul on aga küsitlus ebamõistlikult massiivne. Nurisejate sõnul on mõistetav, kui selliseid andmeid küsitakse tippjuhtidelt, aga antud juhul peab ankeedi täitma nii koristaja kui ka elektrik. Eesmärk on loosunglik — firma läbipaistvuse suurendamine.