Toimunu tõttu muutub Ukraina küsimuses nende lääneriikide hoiak ja roll, kelle kodanikud on õnnetuses hukkunud. On hukkunud rohkem kui sada inimest erinevatest ELi liikmesriikidest ja Brüssel ei saa jääda ükskõikseks.

Muutub ka dünaamika ELi sees. Eriti tuleb selles kontekstis tähele panna Hollandi käitumist, mis on seni Brüsselis esindanud pigem Venemaa suhtes leebet joont. On selge, et nüüd nad lihtsalt ei saa enam neutraalseks jääda. (Kõrvalmärkusena: juba eile võttis Austraalia valitsus, mis seni on olnud Urkaina kriisi küsimuses üsna ükskõikne, Venemaa suhtes äärmisel karmi positsiooni.)

On üpris tõenäoline, et ELi sanktsioonid, mis olid peaaegu, et vastu tahtmist planeeritud, tulevad nüüd oluliselt tõsisemad. 

Prantslaste kavatsus müüa Venemaale dessantlaevu tõuseb taas väga teravalt päevakorrale ja pole võimatu, et see katkestatakse. 

Samal ajal annab olukord, kus Venemaa on vähemasti ajutiselt sunnitud peatama relvastuse saatmise Ukrainasse, raketirünnakud ja Ukraina lennukite allatulistamise, Ukraina võimudele mitmesuguseid võimalusi.

Ukraina käitumisest lähipäevadel sõltubki ehk kõige enam. Esiteks peab Kiiev tegema kõik, et katastroofi uurimine ja info edastamine maailmale mitte ainult ei oleks, vaid ka näiks avatud, aus ja koostööaldis. Seni on nad üsna hästi hakkama saanud.

Ukrainal on võimalus näidata maailmale oma uut nägu ja saavutada maailma avalikkuse ainulaadne poolehoid. On võimalik, et Venemaa ei tulistanud alla mitte ainult reisilennukit, vaid ka oma vähese allesjäänud usaldusväärsuse.

Lisaks on Ukrainal tekkinud ootamatu võimalus saada Läänelt tõhusat abi terroristidega võitmiseks. Seni on see sisuliselt piirdunud toidupakkide, riiete ja üleskutsetega vaoshoitusele. Ukraina abipalve Läänele peab aga olema ratsionaalne ja hästi fokusseeritud - vaid siis on mõeldav, et Lääs võtab Ukraina relva-abi tõsiselt. 

Kuid ka ilma Lääne reaalse abita, mille otsustamine ei pruugi juhtuda enne lennukatastroofi uurimise lõppu, on Ukrainal täna võimalus sõjalist edu saavutada. Seda võimalust ei tohi mitte mingil juhul maha magada. Ida-Ukraina võimalikult kiire Kiievi kontrolli alla saamine on kogu Euroopa huvides. Ehk aitas eilne tragöödia seda ka kogu Euroopal mõista.