Kutsun selles üles omavalitsustele lisaraha andma ja kogu lugu. Aga arvestage, et Delfi kärpis minu üleskutsest välja ühe väga olulise mõtte. Toon selle siinkohal veelkord ära:

“Luban, et Keskerakond toetaks sellist valitsuse otsust kõigiti ja kutsuks ka teisi opositsioonierakondi seda toetama. Hetkel ei ole aeg vaadata omavalitsusjuhtide erakondlikku kuuluvust või mõelda parteidevahelisele konkurentsile märtsivalimiste valguses. Aeg on seljad kokku panna ja ühiselt raske olukorraga võidelda.”

Pange tähele: lubasin valitsusele Keskerakonna igakülgset toetust ja tuge ning seda nimetab Delfi valitsuse kritiseerimiseks.

Kutsusin valitsust üles andma kiirkorras omavalitsustele kriisiabi tormiga toimetulekuks. Samuti tundsin tõsist muret selle üle, et üle Eesti oli sel hetkel elektrita üle kümne tuhande pere ning voolukatkestuste kõrvaldamine seisis samuti läbimatute teede taga.

Oma üleskutsega soovisin eeskätt aidata omavalitsusi üle Eestimaa. Tallinn kõige suurema Eesti omavalitsusena omab hoopis teises suurjärgus vahendeid kui väiksemad vallad ja linnad. Neile on seda abi kõige rohkem vaja.

Tunnustan peaministrit, kes mõistis Eestis toimuva tõsidust ning asus tegutsema, kuigi viibis ise üldse Lätis. Peaminister teataski sama päeva õhtul, et raha taha asi ei jää. See oli julgustav sõnum!

Päev hiljem tehti avalikuks kava 15 miljoni krooni eraldamisest omavalitsustele.

Ma ei kavatse mingil juhul seda abi enda arvele kirjutama hakata. Raske olukorraga tuleme toime ikka ainult üheskoos tegutsedes.

Ma ei oska öelda kui mõttekas on enam vaidlus selle üle, kas reaktsioon oli piisavalt kiire, kas see summa on küllaldane jne. Suurem osa talvest on alles ees ja hoopis olulisem on see, kuidas tulla toime edaspidi.

Muidugi tuleb väga tõsised järeldused teha sellest, kuidas ikkagi sai tekkida olukord, et üks riigi põhimaanteedest muutus läbimatuks lumemülkaks ja inimesed peavad abi ootama üle kümne tunni. Aga täna on sellest, kes on süüdi, märksa olulisem küsimus — mida teha?

Mõistagi on kurb vaadata seda, kuidas needsamad päästjad, kelle abile tuhanded inimesed üle Eesti neil päevadel ainsana loota võisid, peavad samal ajal pidama siseministriga palgavõitlust ja tegema tasuta ületunde. Tundub, et see torm muutis ka siseministeeriumi suhtumist.

Olen tähelepanelikult jälginud ka minu järeltulija Juhan Partsi tegutsemist majandusministri toolil. Ka tema avaldustest saab aru, et minister adub probleemi tõsidust.

Niisiis, tulles tagasi Delfi eksitava juhtkirja juurde, ei jää vist teist võimalust, kui nentida, et seekord pada hoopis kiidab katelt.