Press räägib politsei oletatavast vägivallast Voitkade teiste vendade Aavo ja Üllari vastu. Ühe venna käeraudadega puu külge aheldamine on valeinfo. Kuna vennad käitusid väljakutsuvalt ja segasid hoovil positsioonidele asunud politseinikke ja K-komandolasi, siis viidi nad ajutiselt Viljandi arestimajja. Seaduse järgi olnuks õigus neid ka pikemalt kinni pidada.

Politsei eesmärk oli rahumeelne lahendus, kuigi seaduse järgi oli politsei jõupositsioonil ja võinuks avada laustule nagu ameerika filmides. Selle operatsiooni puhul kasutas politsei palju ebastandardseid võtteid – täitsime Aivar Voitka soovi alla anda, relv käes, mis seadsid ohtu ka politseinikke endid. Peidikus oli Voitkadel 40 padruni ringis, iga relva jaoks täispide.

Politseioperatsiooni maksumust ei oska öelda. Erakorraline kulu oli vaid helikopteri kohalekutsumine.

Politsei suhtub Voitkadesse kui omamoodi õnnetutesse inimestesse. Noorem vend Ülo on palju leebem ja koostööaltim kui Aivar. Pöörde tunde kestvatesse läbirääkimistesse Aivariga tõi pikalt vaikinud Ülo. Temaga vestles väga oskuslikult K-komandolane Tiit, kes sai erinevalt minust kasutada normaalset hääletooni.

Inimestega vestlemist olen õppinud töö käigus Saksamaal koolitatud kolleegidelt. Eestis politseinikud vastavat ettevalmistust ei saa. Läbirääkimistel tuleb olla väga paindlik, kontrollida sündmuste arengut ja jälgida situatsioonimuutusi ning K-komando poiss oli ses suhtes väga hea leid. Vestlesime Voitkadega elulistel teemadel ja lõpuks läks jutt väga seltskondlikuks.

Avalikkuse huvist enda vastu olid Voitkad teadlikud, nendega rääkides saime aru, et nad on televiisorit vaadanud ja lehti lugenud ning eluga kursis. Kuna Voitkad kartsid paaniliselt peksmist ja piinamist, rääkisime neile, et press on kohal ja jälgib sündmusi. Ühegi väljaande esindajat nad kutsuda ei palunud, kuid ajakirjanduse juuresolek rahustas neid.

Vahistatud Voitkadele ei ole süüdistust veel esitatud, nende kuritegude puhul on tõenduslik materjal relvade äravõtmise kohta kahelt Viljandi politseinikult ja Puka konstaablilt, samuti Urvaste kaupluse röövi, kahe inimese kinnipidamise ja autoärandamise kohta Holstres. Mõningaid asju on veel.

Kui mõned teistsuguse taustaga inimesed oleksid analoogseid asju toime pannud, siis neid oleks käsitletud palju ohtlikumatena. Vendadel pole teadaolevalt veretööd taga. Kohus käsitleb neid isiksustena ja laiemalt kui kurjategijate kohtuprotsessi puhul tavaks.

Vendadele tehakse kindlasti kohtupsühhiaatriline ekspertiis. Kas see toimub enne uurimise algust või paralleelselt, ei oska öelda. Juurdlusega tegeleb keskkriminaalpolitsei, kohtupidamise koht võib sõltuda territoriaalsest alluvusest.