E-riigihangete keskkond aitab vähendada riigihangetel esinevaid formaalseid vigu ning parandab hankijate ja pakkujate suhtlust. Samuti säästab paberivaba menetlus nii aega kui keskkonda.

Enam on e-hankeid korraldanud Tallinna Tehnikaülikool, Registrite ja Infosüsteemide Keskus ning Maksu- ja tolliamet. Alates maist saab e-keskkonnas läbi viia kõiki hankemenetlusi, samuti saab uue hankevõimalusena korraldada menetluse viimase etapina kuni 15 protsendist säästu võimaldavat e-oksjonit.

E-keskkonnas hanget alustanud hankijad saavad maksuvõla olemasolu või selle puudumist kontrollida elektrooniliselt läbi keskkonna. Seni pidid hankijad esitama aeganõudva päringu maksu- ja tolliametisse.

Rahandusministeeriumi asekantsleri Marek Helmi sõnul on automaatselt maksuvõla olemasolu ühe kuu jooksul kontrollitud pea 1000 korda. „Just niipalju kordi oleme säästnud nii ettevõtete kui riigiametnike aega, et pakkujate maksukuulekuses veenduda. Hankijad saavad varasema viie päeva asemel vastuse sekunditega.“ Lisaks saab esitada päringuid
äriregistrisse ja majandustegevuse registrisse.

„Riigihangetel kasutatakse riiklikke rahalisi vahendeid ja avalikkusel on põhjendatud huvi, et hangetel osaleksid isikud, kes on täitnud oma maksukohustused eeskujulikult,“ selgitas rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna juhataja Agris Peedu maksuvõla kontrollimise vajalikkust. Samuti on oluline, et hankelepingu sõlmiksid isikud, kes on võimelised lepinguga võetud kohustusi täitma. Edaspidi väljastab maksu- ja tolliamet tõendi vaid juhul, kui hankes tekib vaidlus, tõendust nõuab vaidlustuskomisjon või kohus.

Rahandusministeerium korraldab igakuiselt tasuta e-keskkonna kasutajakoolitusi nii hankijatele kui pakkujatele. Lisaks räägitakse selle kasutamise plussidest ka üle-Eestilises riigihangete koolitusprogrammis riigi- ja kohaliku omavalitsuse riigihangete spetsialistidele.

E-riigihangete keskkond koondab riigihangete registrit, hankealase infoga portaali ja menetluskeskkonda. Lisaks on täiustatud riigihangete vaidlustuste otsingut ning saab parema ülevaate huvipakkuvatest hangetest. Projekti rahastati Euroopa Regionaalarengu Fondist.