“Väga lahe projekt,” iseloomustas Eesti Päevalehele tänavu Rocca al Mare kooli teise klassi mineva Kätriini isa Matti Pruul, kes juba möödunud aastal tütre hindeid ja koduseid ülesandeid vaid veebist kontrollis. “Laps kipub ju unustama, mida koolis räägitakse. Ja kui teismeliseeas pausi hakkab panema, saan kohe teada.”

Rocca al Mare koolis kasutati möödunud aastal nii paberkandjal kui ka virtuaalseid õpilaspäevikuid, kuid Kätriini isal esimesega eriti tegemist ei tulnudki.

Tallinna Arte gümnaasiumi õpetajad alustasid e-koolis käe harjutamisega nädala eest. Kaks Arte gümnaasiumi õpetajat said haridusametist vastava koolituse, mille alusel omakorda kolleege õpetasid.

Tallinna Lilleküla gümnaasium tulevast aastast klassikalisi õpilaspäevikuid kasutusele ei võtagi. “Oleme radikaalseks muudatuseks sada protsenti valmis,” kinnitas õppealajuhataja Anu Luure. Arvutit mitte kasutavatele lapsevanematele trükitakse hinnetelehed ja muu vajalik info välja, lisas ta.

Peale õpetajate saavad arvutikoolitust ka lapsevanemad. “See on kasutajasõbralik keskkond, midagi keerulist pole,” julgustas Luure. Tema sõnul näitas lapsevanemate hulgas tehtud küsitlus projektile suurt poolehoidu.

Vaata Maailma sihtasutuse juhataja Alar Ehandi sõnul tuli sihtasutusele positiivse üllatusena see, et möödunud aastal e-kooli vastu protestinud õpilased osutusid ise keskkonna kõige aktiivsemateks kasutajaiks. “Nõudsid õpetajatelt andmete uuendamist,” väitis ta. “Tunnikontrolli hinded on netis enne väljas, kui järgmine tund kätte jõuabki.”

Ühtki tehnilist apsu või infoleket e-kooli pilootkoolides seni ilmsiks pole tulnud.

Ehandi tõi välja, et Tallinna koolid tundsid projekti vastu huvi eeskätt tänu Tallinna haridusameti algatusele. “Mujalt on samuti huvi tuntud, aga liitujaid praegu ei ole,” kinnitas ta. “Muidugi ei pea ka kohe esimesel septembril alustama.”

Ta lisas, et e-kooli täiustatakse veelgi, sest praegu on see ehitatud vastavalt perioodipõhise õppe vajadusele, kuid paljud gümnaasiumid õpivad kursuseõppe põhiselt. Samuti kohandatakse projekti sobivaks venekeelsetele koolidele.

Praegu saab e-kooli kasutada läbi Hansa- või Ühispanga internetipanga, ID-kaardi alusel või spetsiaalse, koolist jagatava parooliga.