Yale’i ülikooli lõpetanud, ma vabandan, kui te olete pidanud sellist proloogi varem taluma, aga ma tahan, et te teeksite midagi. Palun, vaadake tähelepanelikult enda ümber ringi. Vaadake oma kursusekaaslast teist vasakul. Vaadake oma kursusekaaslast teist paremal. Nüüd, mõelge kaasa:

Viie aasta pärast, 10 aasta pärast, isegi 30 aasta pärast, on inimene teist vasakul eeldatavasti luuser. Samal ajal, inimene teist paremal on samuti luuser. Ja sina seal vahepeal? Mida sa ootasid? Luuser. Luuser Cum Laude.

Veel enam, kui ma vaatan siin ringi täna, ei näe ma tuhandeid lootusi ilusaks homseks. Ma ei näe tuhandet juhti tuhandes tööstusharus. Ma näen tuhandet luuserit.

Olete ärritunud. See on arusaadav. Sest, kuidas julgen mina, Lawrence “Larry” Ellison, ülikoolist eksmati saanu, rääkida niimoodi ühele riigi prestiižseima kooli lõpuklassiga?

Ma ütlen, kuidas. Sest mina, Lawrence “Larry” Ellison, rikkuselt planeedi teine mees, ei ole ülikooli lõpetanud ja teie olete. Sest Bill Gates, planeedi rikkaim inimene — praegu, vähemalt — ei ole ülikooli lõpetanud ja teie olete. Sest Paul Allen, rikkuselt kolmas inimene planeedil, sai ülikoolist eksmati ja teie ei saanud. Ja veel: sest Michael Dell, edetabelis üheksas ja tõusmas, eksmatrikuleeriti ja teid, järjekordselt, mitte.

Hmm… olete väga ärritatud. See on arusaadav. Seetõttu laske mul oma egosid silida. Täiesti siiralt: teie diplomid ei ole ilmaasjata kätte võideldud. Enamik teist, ma kujutan ette, on veetnud neli või viis aastat siin ja mitmed asjad, mida te olete õppinud ja kannatanud, tulevad teile tulevikus kasuks.

Olete omandanud kombe korralikult tööd teha. Olete loonud tutvusringkonna inimestest, mis teid tulevikus aitab. Ja te olete loonud endale kogu elu kestva suhte sõnaga “teraapia”. See kõik on hea. Sest ausalt: teil läheb seda tutvusringkonda vaja. Teil läheb vaja harjumust tööd teha. Teil läheb vaja teraapiat. Teil läheb seda kõike vaja, sest te ei jätnud ülikooli pooleli ja seega ei saa te iial maailma rikkaimate inimeste hulka.

Loomulikult võite töötada end üles 10. või 11. kohale, nagu Steve Ballmer. Aga ma ei pea vist teile ütlema, kelle heaks tema töötab, või pean? Ja teadmiseks: temagi jättis pooleli magistrantuuri. Veidi hiline.

Lõpetuseks, ma saan aru, et paljud teist, ja loodetavasti nüüdseks enamus teist, mõtlevad: “Kas on midagi, mida ma teha saan? On mul üldse lootust?”. Tegelikult ei ole. Nüüd on hilja. Te olete liiga palju omandanud, te mõtlete, et teate liiga palju. Te ei ole enam 19.

Hmm… te olete tõesti väga ärritunud. See on mõistetav. Nii et võib olla oleks praegu paras aeg mainida kirssi kokteilis. Mitte teie jaoks, lõpetanud. Teid võib maha kanda, nii et ma lasen teil asuda oma 200 000 dollarit aastas teenivatele töökohtadele, kus teie palgatshekkidele kirjutavad alla teie endised klassikaaslased, kes ei lõpetanud.

Teie asemel tahan ma anda lootust noorematele üliõpilastele. Ma ütlen teile, ja ma ei saa seda liialt rõhutada: lahkuge. Pakkige oma asjad kokku ja oma ideed ja ärge tulge tagasi. Kukkuge välja. Hakake pihta.

Sest ma võin kinnitada, et diplom hoiab teid tagasi, sama kindlalt kui need turvamehed, kes mind siit eemale püüavad tirida, hoiavad mind ta…

commenti märkus: Tegemist on suvel levinud linnalegendiga, tegelikult sellist kõnet ei ole olnud. Antud teema raames aga intrigeeriv lugemine ju...