Nii võimaldatakse ühtsetel standarditel kasutada õiguslikult kehtivaid digitaalselt allkirjastatud dokumente Eesti, Läti ja Leedu isikute ja organisatsioonide vahel.

Standardite ühtlustamise ja edendamise kaudu soovivad Forumi liikmed tuua iga e-teenuste kasutajani turvatehnoloogiad, mis seni on olnud väga kallid või mida on rakendatud vaid spetsiifilises valdkonnas.

Samuti on Forumi eesmärk edendada kolmes Balti riigis kasutatavate digiallkirja tehnoloogiate vastastikust ühilduvust. See tähendab, et Balti riikide elanikud, ettevõtted, aga ka riiklikud ja kohaliku omavalitsuse asutused saavad luua ja vahetada digitaalselt allkirjastatud dokumente, millel on õiguslik tähendus, samuti kontrollida selliste dokumentide kehtivust.

“Kõigis kolmes Balti riigis tegutsevate ettevõtetena, kes on pidevalt olnud e-teenuste arendamise eesotsas, näeme selgelt vajadust tõsta otsustavalt meie e-teenustele ligipääsemise ja nende kasutamise vahendite turvataset. Juriidiliselt kehtivate digiallkirjastatud dokumentide vahetamise võimalus Baltimaade vahel annab võimaluse ajada asju kolme riigi vahel kiiremini ja turvalisemalt. Näiteks lepingute allkirjastamiseks ei ole vaja enam kusagile kohale sõita, vaid seda saab teha nt videokonverentsi käigus. Samuti on selgelt näha ja saab täiendavalt kontrollida, kas inimesel on volitused antud juhul allkirja andmiseks,” ütles Baltic WPKI Forumi juhtkomitee esimeheks valitud Tiit Pekk, Hansapanga eriprojektide juht. “Meie lõppeesmärk on muuta äriajamine Balti piirkonnas lihtsamaks ja kiiremaks.”

Hetkel on digiallkiri kõige aktiivsemalt kasutusel Eestis, kuivõrd meil algas rahvusliku ID-kaardi projekt juba 2002. aastal. Lätis on kasutusel riigiteenistujate ID-kaart ning Leedus on suurim mobiilsideoperaator Omnitel turule toomas Mobiil-ID teenust.

“Mobiil-ID on teenusena juba turule tulemas Eestis ja Leedus ning loodetavasti jõuab peagi kasutajateni ka Lätis. Mobiil-ID saab loodetavasti olema esimene teenus, mis võimaldab digitaalselt allkirjastatud dokumentide kasutamist kolme Balti riigi vahel ning ligipääsu e-teenustele neis riikides,” ütles Baltic WPKI Forum kaasesimees Eriks Eglitis Läti Postist. “Tulevik on seotud Mobiil-ID-ga, kuivõrd see on mõne aasta küsimus, kui kõik mobiiltelefonides kasutatavad SIM-kaardid võimaldavad Mobiil-ID teenust kasutada.”

Mobiil-ID on mobiiltelefoniga kasutatav teenus, mis võimaldab väga kõrge turvalisusega elektroonilist isikutuvastamist ja dokumentide digitaalallkirjastamist. Teenuse kasutamine eeldab uut tüüpi SIM-kaarti, kuid töötab enamuse tänapäeval kasutuses olevate mobiiltelefonidega.

Forumi nimes kasutatav lühend WPKI tähendab Wireless Public Key Infrastructure (“juhtmevaba avaliku võtme infrastruktuur”), mis tähistab e-teenustes kasutatavat turvalist tehnoloogiat. Forumi veebileht asub aadressil www.wpki.eu.

Baltic WPKI Forumi koostööleppe on allkirjastanud Hansabankas, SEB Vilniaus bankas ja Omnitel Leedust; Hansabanka, SEB Unibanka, LMT ja Läti Post Lätist; Sertifitseerimiskeskus, Hansapank, SEB Eesti Ühispank ja EMT Eestist.

Kõigis kolmes Balti riigis tegutsevaid ettevõtteid on vähemalt tuhatkond.