Kõige odavamad sülearvutid sobivadki rohkem lauaarvutina kasutamiseks kui igapäevaseks kaasaskandmiseks, kuna nad on suhteliselt rasked, lühikese aku tööeaga ega sisalda WiFi moodulit.

Palusin tutvumiseks kõige odavama hinnaga silma torganud Desknote B320 sülearvuti. 9850 kr maksvas arvutis on 1GHz VIA C3 protsessor, 256MB mälu, integreeritud graafika, 40GB kõvaketas, 14,1-tolline XGA (1024x768) ekraan, DVD/CD-RW seade, modem ja võrgukaart. Gabariidid on 315x255x35mm, mass 2,4kg. Panite tähele — WiFi moodulit, FireWire porti ja PCMCIA kaardipesa ei ole. Hinna sisse ei kuulu operatsioonisüsteem Windows XP HE. Kaasas oli kaks CD-plaati, üks draiveritega, teine programmiga CD&DVD Maker.

Samal päeval, kui olin Desknote kätte saanud, leidsin oma postkastist veelgi soodsama OnOff reklaami, milles pakuti 9990kr eest Acer TM2303LC sülearvutit. Selles on 1,3GHz Intel Celeron M 320 protsessor, 256MB mälu, integreeritud graafika, 40GB kõvaketas, 15-tolline XGA (1024x768) ekraan ja Windows XP HE. Niisiis kiirem protsessor, suurem ekraan ja operatsioonisüsteem komplektis, peaaegu sama hinna juures. Pole paha.

Nüüd aga tagasi Desknote juurde. Sümpaatse välimusega hõbehall arvuti. Tagaseinas 1 paralleelport, 1 VGA port (lisamonitori jaoks), PS/2, 4 USB 2.0 porti, heli väljund ja mikrofoni sisend. Vasakul küljel modemi ja Ethernet pesad, ees optiline seade. Arvutil on korralik eesti paigutusega (mitte kleebistega) klaviatuur. Windows XP, WinDVD ja utiliit SpeedFan olid juba installeeritud.

Oletasin, et VIA C3 protsessori jõudlus on täiesti piisav igapäevatööks (arvutimänge mängida või videotöötlust teha sellise arvutiga ju niikuinii ei saa) ja, et tänu C3 protsessori väikesele soojuseraldusele, on tegemist praktiliselt hääletu arvutiga. Esimene oletus osutus tõeks, teine mitte.

Arvuti käivitamisel ehmatas lärmakas ventilaator. Ilmselt on arvutisse paigaldatud odav ja ülemäära suure pöörete arvuga ventilaator. Mõnekümne sekundi pärast müratase langes. Asja lähemalt uurides selgus, et ventilaatori pöörete arvu juhitakse SpeedFan vabavarautiliidi abil. Kui seadsin sellega protsessori temperatuuri maksimumiks 50 kraadi, siis väiksel koormusel (kirjatöö, veebis surfamine, sõnumivahetus, failide tõmbamine, mille korral protsessori koormus jääb alla 5%) ventilaator enamiku ajast seisab, ning pannakse vaid aeg-ajalt lühikeseks ajaks tööle, kusjuures pöörete arv on kolmandik maksimumist. Sellise töö korral on arvuti tõepoolest üsna vaikne, häält teeb ainult kõvaketas. Kui koormust ei ole ja ventilaatorid ei tööta, tõuseb protsessori temperatuur 50 kraadini umbes poole tunniga. Seda poleks C3 protsessorist küll osanud oodata. Liiga väike jahutusradiaator?

Proovisin arvutit ka Mandrakelinux 10.1-ga. Installeerimine DVD-plaadilt võttis umbes 20 minutit, kogu riistvara tunti ära. Ventilaator jäi pidevalt tööle maksimumpööretel ja arvuti oli talumatult lärmakas. Võimalik, et ka Linuxi jaoks on olemas mõni SpeedFan-taoline utiliit, kuid esimese hooga ma sellist ei leidnud.

Arvuti emaplaadi VIA tugikiibistikku on sisse ehitatud riistvaraline MPEG2 dekodeerimine, mistõttu DVD-filmide vaatamisel on protsessori koormus alla 50% ja pildi kvaliteet väga hea. DivX video vaatamisel kõvakettalt on protsessori koormus mõnevõrra suurem. Pildi kvaliteet on hea. Kui DivX videot vaadata CD-plaadilt, hakkab optiline seade tunduvalt rohkem lärmi tegema kui DVD-plaatide korral, seepärast on targem plaadi sisu eelnevalt kõvakettale kirjutada. Filmide vaatamist ventilaatori müra ei häiri. Sisseehitatud kõlarid on sülearvutitele tavapärase kvaliteediga, st bassid praktiliselt puuduvad. Parema heli saamiseks tuleb kasutada võimendiga välist 2.1 kõlarikomplekti.

Väidetavalt on mõnevõrra kallim, Transmeta protsessoriga Desknote tunduvalt vaiksem. Loodetavasti saan sellest kirjutada järgmises loos.

Müratase on ka sülearvuti korral probleemiks. Seda tasub arvutit ostes kontrollida, et pärast ostu kahetseda ei tuleks. Soodsa hinna korral võib lauaarvuti vaikse sülearvutiga asendada küll, kui arvutimänge ei mängita. Sama hinna eest saab küll tunduvalt paremate tehniliste näitajatega lauaarvuti (nt DVD-kirjutaja ja 17-tollise LCD-kuvariga), kuid seda ei saa töö lõppedes lauasahtlisse pista.

Kokkuvõtteks: plussid — odav, nägus, kvaliteetne ekraan, eesti paigutusega klaviatuur, MPG2 dekodeerimine riistvaras; miinused — aku tööaeg vaid 1 tund (mis lauaarvutina kasutades pole oluline), lärmakas ventilaator, mille vaigistamiseks vajalik SpeedFan utiliit võib algajatele probleeme tekitada.