Võib ennustada, et maitsvad road valmivad tänu sellele, et kokad on oma köögis kuningad ja neil on üsna palju vabadust luua ise retsepte ja eksperimenteerida erinevate maitsetega. Loomingulisus kokkamises säilitatakse kooskõlastatult ettekirjutatud normidega. Käisime ka koolisöökla köögipoolel, kus nägime värskeid juurviljavarusid, mis pärit meie oma Eestimaa talunike põldudelt.

Meil õnnestus maitsta just seda praadi, mis koolile parima koolisöökla tiitli tõi. Selleks oli hakkliharull köögiviljatäidisega koos kartuli-kõrvitsapüreega ja see tahtis lausa keele alla viia!

"Veerandi jooksul ei kordu peaaegu ükski praad ega magustoit," ütles Maikina, kuid lisas, et supid võivad korduda, sest nende valik on tagasihoidlikum. Seetõttu pole muret, et lapsed kodusest koolitoidust ära tüdineksid.

"Suured lapsed, kes meie koolist juba ära on läinud, ütlevad ikka, et nad igatsevad koolisööklat," ütles Liidia, kelle sõnul on köögipersonal saanud lastevanematelt kuulda ka märkusi, kuid kõiki neid on ka arvesse võetud.

Tabasalu Ühisgümnaasiumis pakutakse õpilastele ka hommikuputru ja enne kojuminekut peale päevaprae veel ka pikapäevasööki, et lapsed, kes huviringidesse edasi lähevad, tühja kõhuga ei jääks.

Koolikokk tunnistab, et nemad köögipersonaliga ei olekski tihanud võistlusel kandideerida, kuid nendib tagasihoidlikult, et ilmselt saatis just koolidirektor väärt kollektiivi võistlustulle, kus 12 koolisööklaga mõõtu võeti.

Rääkisime ka Tabasalu Ühisgümnaasiumi õpilase Kaspariga, kes ütles: "Toit maitses väga hästi, võtsime isegi lisa."  Kui küsida, kas Kaspar eelistab väljas lõunatamist või koolis, siis ütles noormees: "Mõlemad on head mõtted, aga koolitoit on ka ikka väga hea."

Vaata videot ja uuri asja lähemalt!