Majandusminister Juhan Parts väitis, et tema luges hinnatõusukava kohta ajakirjandusest. Sama kinnitas reformierakondlane Meelis Atonen, kes kuulub ka Eesti Energia nõukogusse. Aga kuidas siis nii? Mille eest siis üldse veel vastutab ettevõtte nõukogu ja majandusminister, kui nad niivõrd suure hinnatõusu kava kohta alles ajalehest loevad, on kahjuks ajatult vastuseta küsimus.

Ja kuigi nii peaminister kui rahandusminister on otseselt väljendanud, et nad ei ole riigiettevõtte nõutud hinnatõusu poolt, võib enam-vähem kindlaks pidada, et tõus siiski tuleb. Võib-olla mitte monopoli seisundis ülbeks läinud, pikki aastaid juhtidele põhjendamatult suuri palku ja lahkumishüvitisi maksnud Eesti Energia poolt nõutud mahus, aga tulemata see ei jää.

Et energiahinna tõus suurendab veel ühe mõjurina inflatsiooni, lükates veel kord edasi euro saabumist, jääb reformierakondliku valitsuse südametunnistusele. Arvestades seda, et võimule tuldi maksuvähenduse lubadusega, mille on nüüdseks täiesti nullinud aktsiisisuurenduse kava, võiks see südametunnistus juba üsna must olla.

Ansip võiks kõigepealt korrale kutsuda oma erakonna poliitikud, kes Eesti Energia nõukogu toole soojendavad, ja alles siis pressikonverentsil lärmata, et asjad nii ei käi. Meie kõigi silme all toimuv ränk hinnatõus ja galopeeriv inflatsioon osutub suure tõenäosusega selleks põhjuseks, miks reformierakondliku valitsuse jalgealune peagi valusalt tuliseks muutub.